Så har vi sex i Norden – från istiden till i dag

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen Jonathan Lindström går igenom Nordens sexualhistoria – från istiden till idag. 14 000 år av sex, symboler för fruktbarhet och könsroller. Men även förmaningar, regler, våldtäkter och sexslavar.

– Historien är ett enda stort läromedel. Man kan gå tillbaka och lära sig otroligt mycket och få perspektiv på vår egen tillvaro, säger Jonathan Lindström, som skrivit boken Alla tiders sex.

Genom att gå igenom arkeologiska fynd och historiska texter berättar han om förändringarna och levnadssätten för våra förfäder. Det börjar runt istiden och fortsätter framåt till idag.

– Man kan urskilja olika faser. Jägarstenåldern är en. Stora delar av året rörde man sig familjevis ute på till exempel den skånska tundran. Sen kommer bondestenåldern och då kommer det hierarkiska samhället krypande när det finns möjlighet att äga mer än vad man behöver och kontrollera, säger han och fortsätter:

– Under medeltiden kommer kristendomen och den kyrkliga organisationen. Då har vi återigen en helt ny situation som sen lever vidare, men som leder fram till sekulariseringen och liberaliseringen under sista århundradet.

Arkeologiska fynd, vittnesmål och spekulationer

Hur det verkligen gick till under vissa forntida perioder är svårt att slå fast. Under intervjun visar han upp en drygt 6000 år gammal flintayxa.

– Det kan se lite hopplöst ut att utgå utifrån flintyxor. Man måste naturligtvis spekulera till en del och utgå från det material man har, men jag tror att om man nu samlar ett stort material, både skriftliga källor och övriga materiella förhållanden, då kan man ana sig till hur sexualiteten dyker upp i olika sammanhang.

Boken visar också hur det finns en laddning kring sex och sexualitet, oavsett religion eller dominerande kultur.

Tror du att det skambelagda kring sex kommer att försvinna helt?

–  Jag är väldigt obekväm om att prata om sex för egen del, men jag tror att här kan historien hjälpa oss. 14 000 år utav både hårda fakta och spekulativa idéer. Jag hoppas att det kan hjälpa de som är intresserade utav detta att fundera vidare och få exempel på hur vidunderligt bred och omfattande sexualitet är. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.