Tuffa tider för de traditionella bokhandlarna när handeln på nätet ökar. Foto: SVT

Bokjättar får klartecken för samgående

Uppdaterad
Publicerad

Akademibokhandeln och Bokia tillåts gå samman.

Det meddelar Konkurrensverket i en dom idag. Eftersom de två stora bokhandlarna skulle skapa en mycket stor enhet har Konkurrensverket tidigare beslutat att inleda en särskild undersökning för att se om den koncentrationen skulle hämma konkurrensen.

-Det är ett mycket glädjande besked både för oss och för bokbranschen i stort eftersom vi ser samgåendet som en nödvändig åtgärd för att stärka den fysiska bokhandeln på lång sikt, säger Maria Hamrefors, vd KF Media.

KF Media har redan annonserat fler sparåtgärder, bland annat kommer Norstedts lägga ned bokklubbarna och skära ned på utgivningen. Enligt Hamrefors är det en trend inom branschen med nedskärningar, bland annat för att handeln på nätet ökat.

Målet med samgåendet är, skriver Akademibokhandeln i ett pressmeddelande, ”att skapa en solid och lönsam bokhandel som långsiktigt säkrar tillgången på böcker”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.