Foto: SVT

Bokmässan 2019: ”Internationalisering en prioriterad fråga”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterar Bokmässan i Göteborg sitt program för mässan i höst. Årets tre teman är Sydkorea, jämställdhet och medievetenhet, medie- och informationskunnighet.

– Inför 2019 har internationalisering varit en prioriterad fråga för oss, och vi välkomnar fler internationella författare än någonsin, säger mässansvarige Frida Edman.

Sydkoreansk kultur har under senare år blivit stor i Sverige. Inte minst på grund av den populära koreanska popmusiken, K-pop. Men nu är det dags för litteraturen att ta större plats. På Bokmässan i höst är just ett av de teman som mässan kommer kretsa kring Sydkorea, och det med flera sydkoreanska författare på plats.

Bland annat Han Kang, som skrivit den Man booker-prisade romanen Vegetarianen.

– Flera sydkoreanska författare får vi möjlighet att hälsa välkomna och över femtio seminarier kommer arrangeras . Vi är så klart jätteglada att hälsa Han Kang välkommen – en internationellt stjärnförfattare verkligen, säger Frida Edman, mässansvarig, när hon gästade SVT:s Morgonstudion.

Mer poesi på programmet

Utöver temat på Sydkorea kommer mässan även ta avstamp i en temasatsning på jämställdhet. Med gäster som Helen Pankhurst och Jamaica Kincaid. Det tredje temat för årets mässa är medievetenhet, ett tema som mässan beskriver som medie- och informationskunnighet.

Poesin kommer även få större plats. Det med syfte att enligt Bokmässan nu nå ut med poesin till den stora publiken. Poeter som Vic Vem, Hanna Rajs Lara och Lyra Koli kommer delta, skriver mässan i ett pressmeddelande.

Tappade besökare efter 2017

2017 var ju ett turbulent år för Bokmässan med debatten kring den högerextrema tidningen Nya tider som var en av utställarna på mässan. I samband med detta tappade bokmässan 20 000 besökare jämfört med året innan.

Flera alternativa bokmässor startades även runt om i Göteborg. Det som en reaktion på Nya tiders medverkan.

Nu har det gått två år sedan dess: Är Bokmässans anseende fortfarande skadat?

– Det var så klart ett par tuffa år. Men bokmässan är nordens största kulturevenemang och vi upplever att 2018 kom besöken tillbaka och nu har vi rätt fokus. Inför 2019 har internationalisering varit en prioriterad fråga för oss, och vi kan verkligen välkomna fler internationella författare än någonsin. Så jag upplever att vi har starkt förtroende hos våra förlag och samarbetspartners. Vi gör det här tillsammans.

Se hela samtalet om bokmässan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.