Bokmässan i Göteborg 2019/ folktomt i Göteborg 2020 Foto: Fredrik Sandberg/ Björn Larsson Rosvall/ TT

Digital bokmässa: Göteborg går miste om hundra miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Årets bokmässa blir digital, vilket innebär att alla kan ta del av studioinspelade litteratursamtal online. Men för Göteborgs stad får den uteblivna fysiska mässan stora ekonomiska konsekvenser. Ett vanligt år omsätter turistnäringen runt bokmässan ungefär 120 miljoner kronor.

För första gången sedan 1985 arrangeras ingen fysisk bokmässa i Göteborg, det har pandemin satt stopp för. Istället hålls bokmässan digitalt, med studioinspelade samtal. Samtalen finns att se på bokmässans playtjänst från och med torsdag den 24 september.

Men den inställda fysiska bokmässan innebär stora ekonomiska konsekvenser för Göteborg. Ett vanligt år drar evenemanget 80-90 000 besökare till staden.

-Hela staden lever upp med boksamtal på bibliotek, i kyrkor, på museer och hos bokhandlare, berättar Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

Omsätter 120 miljoner årligen

Enligt organisationens senaste beräkningar omsätter turistnäringen runt bokmässan ungefär 120 miljoner kronor årligen. I siffran räknas enbart de inresande och deras konsumtion, inte göteborgarnas egen konsumtion under mässveckan.

– Det märks när det är Bokmässa i Göteborg. Hela veckan är hotell i staden i stort sett fullbokade och även dagarna innan märker göteborgarna av ett mer intensivt flöde, säger Magnus Hallberg.

”Inget kan ersätta det fysiska mötet”

Några av årets programpunkter spelas visserligen in i Göteborgs litteraturhus, i domkyrkan och på Svenska mässan. Men jämfört med ett vanligt år är mässgolvet ödsligt. Och de annars fullbokade hotellrummen reas nu ut.

Magnus Hallberg är positiv till att bokmässan inte helt ställde in utan valde en digital lösning som ger fler chansen att ta del av litteratursamtal.

– Men inget kan ersätta det fysiska mötet och det enorma flöde av besökare till Göteborg som Bokmässan i dess fysiska form ger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.