Utredaren: Behövs offensiva åtgärder för att återstarta kulturlivet

Uppdaterad
Publicerad

Vilka konsekvenser har pandemin haft för kultursektorn? Och hur ska en återstart av kulturen se ut? De frågorna har utredaren Linda Zachrisson jobbat hårt med det senaste året. Snart presenteras regeringens utredning Återstart för kulturen i sin helhet.

– Pandemin har ju blixtbelyst några problem i kultursektorn som var svåra redan innan, konstaterar statliga utredaren Linda Zachrisson.

Hon deltar i årets bokmässa bland annat för att smygpresentera den efterlängtade utredningen Återstart för kulturen som hon jobbat med det senaste året. Utredningen kommer att ligga till grund för hur regeringen väljer att ta sig an och stötta kulturlivet efter att ha varit lamslaget i över ett år.

Några av problemen som blivit extra tydliga i kultursektorn under pandemin är den ekonomiska utsatthet som enskilda individer och konstnärer, men också organisationer och arrangörer lever med, menar hon.

– Det finns också en delaktighetsproblematik: De som stod långt ifrån kulturlivet, inte minst barn och unga, har kommit ännu längre bort. Så nu är det en stor utmaning att få tillbaka den breda publiken igen. Där efterlyser vi offensiva åtgärder, säger Linda Zachrisson.

Digitalisering

Utredarna har under året pratat med över 300 utövare, organisationer och expertmyndigheter. Att utredningen smygpresenteras på en bokmässa där nästan allt är digitalt är kanske logiskt, då just kulturens digitalisering är en del av det som rapporten lyfter fram.

– Digitaliseringen blir allt mer kärnan i produktion och distrubitionsledet. Men många beskriver ett behov av ökad digital kompetens. Men framförallt saknas affärsmodeller, det är fortfarande väldigt svårt att få de intäkter man behöver för att kunna ersätta konstnärer och upphovsmän på rätt sätt, säger Linda Zachrisson.

Fysiska filterbubblor

Utredningen presenteras till fullo nästa torsdag, en dag efter att restriktionerna slopas 29 september. Förutom de krisstöd som finns med i kulturbudgeten, hoppas man på mer långsiktiga stöd som kan hand om de mer strukturella problem som utredningen visar på.

Att kulturen återstartar är dock viktigt inte bara för branschen utan för hela samhället menar Linda Zachrisson.

– Pandemin har ju skapat nästan fysiska filterbubblor – vi umgås i vår lilla krets. Där har kulturen en stor roll i återstarten av samhället för att skapa mötesplatser och sammanhang där vi möter människor i inte ser varje dag i vår vardag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.