Bokmässans vd Maria Källsson och Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: TT

Bokmässans besked: Nya Tider får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Filmen som uppmanar till hembesök hos journalister har fått flera av Sveriges ledande bokförlag att reagera. Anledningen är kopplingar mellan filmen och den högerextrema tidningen Nya tider, som ställer ut på årets bokmässa. Nu meddelar Bokmässans vd Maria Källsson att de inte ändrat uppfattning efter kritiken:

– Vi har i dagsläget inte sett en anledning att göra en omprövning av beslutet.

Den senaste veckan har diskussionen om Nya tiders närvaro på bokmässan i Göteborg åter väckts till liv. Anledningen är en film, gjord av en högerextrem grupp, som uppmanar till hembesök hos journalister. Involverad i skapandet av videon är en av Nya tiders grundare och redaktörer. Tidningens chefredaktör Vavra Suk har även försvarat hembesöken på ledarplats.

Förlagen har krävt svar

De senaste dagarna har flera förlag, däribland Natur och kultur, Leopard och Ordfront, krävt besked från bokmässan om hur de ställer sig till kopplingarna mellan Nya tider och gruppen bakom videon. Även Bonnierförlagen och Norstedts har sagt att man för en intensiv dialog med mässan.

Det organiserade hatet

Läs mer: Fler förlag kräver svar om Nya tider

På torsdagseftermiddagen meddelade Bokmässans vd Maria Källsson mässans syn på den omstridda filmen:

– Den här filmen är något vi tar avstånd från. Den är förkastlig och stötande på många sätt, säger hon till Kulturnyheterna, och tillägger att man låtit jurister titta på filmklippet.

– Den här genomlysningen visar att det inte finns något brottsligt i filmen. Och när man har godkänts som utställare hos oss, och inte längre ska få ställa ut, så ska det vara finnas en koppling till någonting brottsligt. Där har vi dragit vår gräns.

Intensivt värderingsarbete

Förra året ledde Nya tiders närvaro på Bokmässan, och kritiken av densamma, till en tämligen farsartad utveckling, då Nya tider först skulle ställa ut, sedan portades, och därefter släpptes in på nytt. Sedan dess har bokmässan arbetat med att tydligare definiera sina hållpunkter i olika värderingsfrågor.

– Inför i år gjorde vi ett omfattande arbete, där vi slog fast vilka principer som gäller. Nya tider föll innanför ramen för att kunna ställa ut. Vi diskriminerar inte någon på grund av dess åsikt, även om den här utställarens åsikt inte är någon vi delar, säger Maria Källsson.

Bokmässans vd hoppas nu att förlag inte väljer att hoppa av årets mässa till följd av beskedet.

– Förlagens kritik är naturligtvis något vi respekterar, men vår uppmaning är ändå att inte låta en liten högerextrem utställare slå in en kil mellan oss som faktiskt står på samma sida: Vi som vill möta de antidemokratiska krafterna med den demokratiska modellen. Så jag hoppas att man väljer att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det organiserade hatet

Mer i ämnet