Upplägg: Recension av Mirja Unges roman Jag går och lever Foto: SVT

Bokrecension: ”Jag går och lever tar ett strupgrepp på läsaren”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och dramatikern Mirja Unge debuterade år 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, och har efter sin senaste bok, novellsamlingen Brorsan är mätt från 2007, främst ägnat sig åt att skriva för scenen. Men nu är hon tillbaka i romanform med boken Jag går och lever.

– Precis som Unges tidigare böcker handlar också denna om vad det är att vara ung och sårbar och att leva som på kanten av en avgrund. Det handlar mer om existensen, än om samhället, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

Romangestalterna hos Unge är ofta unga människor i tonåren som gett upp sina drömmar och befinner sig i en periferi där livet präglas av ensamhet, utanförskap och tristess. Den nya boken Jag går och lever handlar om Toves liv.

– Vi befinner oss strax utanför en stad, på landsbygden, mamman har lämnat familjen, pappan som lever ensam med Tove och hennes syster är en krutdurk som exploderar vid minsta felsteg från döttrarna, ja det räcker med att bara ta ett vanligt steg över golvet, säger Ingrid Elam.

Släpper inte taget

Jag lever och går skildrar en kaosig tid på högstadiet, med övergrepp och mobbning, kvällar med skitiga killar och ljummen sprit.

– Tove tar sig igenom dagarna och veckorna med ett slags obändig livsvilja och uppmärksamhet på det lilla ljus som trots allt finns, ett vänskapligt leende här, en varm hand där, säger Ingrid Elam.

Det låter som en stark läsupplevelse?

– Ja, den tar ett strupgrepp på läsaren, det är en lättnad att inte vara tonåring längre men tungt att påminnas om den tiden. Och ändå släpper den här romanen inte taget, man går med Tove hela vägen.

Se hela recensionen i klippet här nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.