Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News. DN-skrapan Foto: Claudio Bresciani / TT

Bonnier News kallar till krismöte om journalistbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på kvalificerade journalister och läget är alarmerande. Det menar Bonnier News som kallar mediebranschen till krismöte.

– Det är svårare att få tag på journalister nu och det blir mer och mer alarmerande för varje år, säger Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News.

Bonnier News är en mediekoncern med titlar som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri. De har under flera år fått allt svårare att rekrytera kvalificerade vikarier och kallar därför till ett branschmöte för att få en gemensam bild av problemet och för att hitta lösningar.

– Vi har ju sett att det minskar med vikarier framför allt kring sommarrekrytering. Men också i stort, året runt, så är det svårare att få tag på journalister nu. Det gäller framför allt ute i landet, men även i Stockholm, säger Elsa Falk.

Har ett ansvar för situationen

Bland de inbjudna finns bland andra medieaktörer, utbildningsinstanser, journalistförbundet och arbetsförmedlingen.

– Fri journalistik och det fria ordet har väl aldrig varit viktigare än nu. Samtidigt finns det för varje år som går allt färre utexaminerade, kvalificerade journalister och det är ju det vi måste ändra på, säger Elsa Falk.

Många journalister har ju osäkra arbetsvillkor och det är svårt att få en tillsvidareanställning. Hur tror du att det påverkar tillgången på journalister?

– Jag tror att det kan vara en del. Jag tror att det finns många delar som tillsammans gör att vi har den situation vi har idag, säger Elsa Falk.

Hur tänker du kring Bonnier News och andras medieföretags ansvar för att det finns färre vikarier?

– Vi har väl ett stort ansvar i det och det är en betydande anledning till att vi har tagit initiativ till det här mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.