Skillnaderna mellan Dagens Nyheters sajt och hen-versionen är små. Foto: Skärmdump från dhen.seVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bonnier polisanmäler ”DHEN.se”

Uppdaterad
Publicerad

Bonnier anmäler en person som har henifierat nyhetssajten DN.se, uppger Journalisten.

Tidigare i veckan kom nyheten att Dagens Nyheter bannlyser ordet ”hen” i sina nyhetsartiklar – ett beslut som väckte ett stormande diskussion både för och emot.

Ett väldigt speciellt inlägg i debatten kom natten till onsdag, i form av en ny webbsajt. ”DHEN.se” ser vid första anblick ut precis som DN.se, bortsett från att ”DN” har blivit ”DHEN” och kvinnliga och manliga pronomina har bytts ut mot just ”hen”.

Hos Dagens Media går programmeraren och tidigare frilansjournalisten Oivvio Polite i dag ut som skapare av sajten. Han ifrågasätter varför Dagens Nyheter vill kämpa emot ”hen” och säger att också valet att använda ”han” och ”hon” är politiskt.

Men ägarna bakom DN.se vill inte veta av den henifierade versionen av nyhetssajten. Tidningen Journalisten rapporterar att Bonnier polisanmält ”DHEN.se” för misstänkt upphovsrättsbrott.

”Att kopiera Dagens Nyheters innehåll och form utgör ett klart upphovsrättsintrång”, skriver en representant för DN i ett mejl till Oivvio Polite. ”Upphovsrättsintrången har idag polisanmälts”, fortsätter han.

Se ett exempel på hur artiklarna på den nya sajten ser ut, till höger om den här texten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten kring hen

Mer i ämnet