Författaren Laszlo Krasznahorkai. Foto: TT

Booker-priset till ungersk författare

Uppdaterad
Publicerad

Författaren László Krasznahorkai har tilldelats det prestigefyllda ”Man Booker International Prize”.

Den 61-årige ungerske författaren László Krasznahorkai tilldelades under tisdagen ett av de främsta internationella litteraturprisen – The Man Booker International Prize.

En ”visionär författare av extraordinär intensitet och röstomfång” och ”magnifika verk av djup fantasi och komplexa passioner”. Så löd motiveringen när skribenten och akademikern Maria Werner delade ut priset under en ceremoni i London.

Samarbete med Béla Tarr

Krasznahorkais har gjort sig känd för sina egensinniga romaner. På svenska introducerades den ungerske författaren med den kritikerhyllade ”Motståndets melankoli” 2014.

Hans romaner har även varit utgångspunkter i samarbetet med filmregissören Béla Tarr, som med den uppmärksammade filmen ”Turinhästen” där Krasznahorkai stod för filmmanus. Debutromanen ”Sátántangó”, från 1985, har även den filmatiserats av Tarr. 

Böcker på engelska

Det internationella Bookerpriset delas ut vartannat år till en nu levande författare som har publicerat böcker på engelska, eller vars verk har översatts till det engelska språket. 2013 gick priset till den amerikanska författaren Lydia Davis.

The Man Booker International Prize instiftades 2005 som komplement till det äldre Bookerpriset och belönar ett samlat författarskap. Första mottagaren blev då Ismail Kadare.

THE MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE-VINNARE

2013: Lydia Davis

2011: Philip Roth

2009: Alice Munro

2007. Chinua Achebe

2005: Ismail Kadare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.