Wera von Essen, fjolårets bästa debutant, enligt juryn från Borås Tidnings debutantpris. Foto: Pressbild: Modernista/Matti Koli

Borås tidnings debutantpris till Wera von Essen

Publicerad

Wera von Essen debuterade med en roman om oförmågan att debutera. Nu får hon dessutom Borås Tidnings debutantpris.

”För en nonchalant och stilsäker berättelse som med dagbokens logik utforskar villkor och gränser för skapande” lyder juryns motivering.

Wera von Essen är född 1986 i Stockholm. ”En debutants dagbok” gavs ut för ett år sedan och handlade om en berättare, den 30-åriga Wera, som kämpar för att bli publicerad.

Sitt liv och sin möda skildrar hon i en dagbok där bristen på pengar och rädslan för att misslyckas är ett bärande tema. Wera pantar flaskor och bryter samman men får till slut sitt manus antaget.

Det fick även Wera von Essen. Borås Tidnings debutantpris är med sina 100 000 kronor det största för debutanter och delas i år ut för 19:e gången.

Liksom tidigare sätter juryn en ära i att hålla sin egen linje när det gäller att nominera och välja pristagare.

Övriga nominerade var Emeli Bergman för ”Salt”, Hanna Rajs Lundström för ”Armarna”, Nino Mick för ”Tjugofemtusen kilometer nervtrådar” och Elin Willows för ”Inlandet”.

Fakta: Tidigare pristagare

Visa

2018 Agnes Lidbeck för ”Finna sig”

2017 Thom Lundberg för ”För vad sorg och smärta”

2016 Stina Stoor för ”Bli som folk”

2015 Maxim Grigoriev för ”Städer”

2014 Anna Fock för ”Absolut noll”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer