Borås blev viralt på Tiktok – trendade som världens sämsta plats

Uppdaterad
Publicerad

Dystopiska klipp med texten ”Bara i Borås” spreds som en löpeld på Tiktok i höstas. Bilderna var inte från Borås, men staden blev ändå en symbol för världens värsta plats. Några månader senare besöker Kulturnyheterna staden för att se om boråsarna har repat sig.

Hashtaggen Borås har över 300 miljoner visningar. Där finns mängder av märkliga och hemska klipp – brinnande kyrkor, slukhål, råttor som tagit över. Bilderna kommer inte från Borås på riktigt – så varför blev det just Borås som utmålades som världens värsta plats?

Stadsdirektören Svante Stomberg tillstår att det regnar ganska mycket i Borås, men tycker att staden har ett oförtjänt dåligt rykte.

– Väldigt många känner inte till Borås i så stor utsträckning och det gör att man spinner på den här typen av fenomen, säger han.

”Kommer bara dåliga nyheter om Borås”

Hans namne, 15-årige Svante, la upp det Tiktok-klipp som blev det första av många Borås-skämt på plattformen. Han själv bara varit i Borås en gång men säger att det bara kommer dåliga nyheter om staden.

”Man vet inte vad som händer där förutom konstiga och hemska saker”, skriver 15-åringen i ett sms till Kulturnyheterna.

För att krishantera skapade kommunen ett Tiktok-konto där de la upp ett eget klipp, där stadsdirektör Svante Stomberg visade upp Borås offentliga konst.

– Vi ville leverera en motbild och kittla lite och säga ”kom hit och titta så ska ni få se hur fint det är”.

”All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet”

Kommunens klipp har över 160 000 visningar på Tiktok, medan 15-åringens dystopiska klipp har 4,3 miljoner. Trots det tror inte Svante Stomberg att stadens varumärke har tagit allt för mycket stryk.

– Nej, jag tror att de flesta som var inne på Tiktok förstod att det här var ett skämt. Man brukar säga att all uppmärksamhet är bra och jag tror fortfarande att det här var ganska bra för Borås trots allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.