Boris Johnson: Ukraina borde stå värd för Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 juni meddelade EBU att Eurovision song contest 2023 inte kommer kunna hållas i vinnarlandet Ukraina. Nu reagerar både det vinnande bidraget och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

– Vi är besvikna på EBU:s beslut och hoppas att det fortfarande kan ändras. Vi vill att Eurovision 2023 ska hållas i Ukraina, säger Oleh Psiuk, frontman i Eurovisionvinnargruppen Kalush Orchestra, i ett klipp som delats på twitterkontot Nexta tv.

EBU, som är en samarbetsorganisation bestående av europeiska public service-bolag som arrangerar Eurovision, meddelade den 17 juni att man med anledning av säkerhetsläget i Ukraina bedömer att landet inte kan vara värdland för tävlingen nästa år.

Eurovision song contest 2022

”Kiev vore en fantastisk arrangör”

EBU motiverade beslutet med att tävlingen tar nästan ett år att förbereda och att EBU tillsammans med en extern referensgrupp ansett att det ukrainska tv-bolaget UA:PCB inte kommer att kunna uppfylla alla nödvändiga kriterier.

Tilltänkt arrangör är Storbritannien, som kom tvåa i tävlingen och i helgen har landets premiärminister Boris Johnson uttalat sig i frågan.

– Jag tror att Kiev, eller en annan säker stad, skulle vara en fantastisk arrangör och jag hoppas verkligen att EBU inser det. Det är år framåt i tiden, det kommer att gå bra, säger han till AP.

Öppet brev

Även i Ukraina riktas kritik mot EBU. Den tidigare ukrainska Eurovisionvinnaren Ruslana har publicerat ett öppet brev på sin Facebooksida undertecknat sångerskan själv, Oleh Psiuk, 2014 års vinnare Jamala, Ukrainas kulturminister och en representant för tv-bolaget UA:PBC där de kräver att EBU ändrar sitt beslut.

”Att arrangera Eurovision 2023 i Ukraina skickar en stark signal till världen att den stöder Ukraina nu”, skriver de.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ”Kalush” berätta om hur livet förändrades av kriget i klippet. Foto: Luca Bruno/TT/Lydia Farran-Lee/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2022

Mer i ämnet