• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Den välkända bilden från 1934 som sägs föreställa det mystiska Loch Ness-ojuret. Foto: TT

Borttappad Nessie funnen i Loch Ness

Uppdaterad
Publicerad

En nio meters modell av Loch Ness-monstret byggd för en Sherlock Holmes-film har återfunnits i den skotska sjön efter nästan 50 år.

Odjuret skapades för Billy Wilders film Sherlock Holmes, med skådespelarna Christopher Lee och Robert Stephens, som hade premiär 1970.

Modellen av det mytomspunna odjuret byggdes för en scen i filmen då privatdetektiven tar sig till den skotska sjön för att undersöka ett personförsvinnande och stöter på Nessie.

Modellen sjönk vid inspelning

Modellen av sjöodjuret är cirka nio meter, har en lång nacke och två pucklar. Det var när regissören plockade bort pucklarna för att filma odjuret från en annat håll som Nessies bärighet brast och odjuret sjönk till botten av sjön, det rapporterar BBC.

Nu har ett norskt företag, som undersöker vad som finns på botten av Loch Ness med hjälp av en robot, stött på modellen.

Nessie-modellen återfanns på en plats i sjön där man bara för några månader sedan fått rapporter om att monstret ska ha synts till.

”Vi har hittat ett monster”

Loch Ness experten Adrian Shine säger till BBC att fyndplatsen, måtten och formen överensstämmer med rekvisitan från filmen.

”Vi har hittat ett monster, men inte det många hade förväntat sig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.