Botkyrka får laglig graffitivägg

Uppdaterad
Publicerad

Sigtuna var först ut i Stockholms län, men i dag invigdes en 90 meter lång vägg i Botkyrka kommun där det är fritt fram att måla graffiti.

Initiativet till väggen, som ligger i stadsdelen Alby, kommer från Riksteaterföreningen, Graffitifrämjandet och det kommunala kulturcentret Subtopia.

-Det är en laglig vägg, och det innebär att jag kan jobba i lugn och ro. Det är ingen stress och härliga människor, härlig stämning, det är helt underbart, säger graffitikonstnären Juan Colarte som var en av de första att sätta sin prägel på väggen.

Grannkommunen Stockholms stad har sedan länge noll-tolerans mot graffiti. Karin Lekberg hoppas att väggen ska öppna upp för samtal om graffittin som konstform snarare än skadegörelse.

-För målarna i den här regionen är det viktigt att få en plats där man kan uttrycka sin konst. Jag tror också att diskussionerna måste bli mer inriktade på innehållet i konsten och konstnärerna än renhållningsstrategier, säger Karin Lekberg, chef för Subtopia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.