Golden Globe-galan ”Rocky-året” 1977. Foto: AP/TT

Lista: Boxningsfilmer vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Martin Scorseses Tjuren från Bronx kommer alltid hamna i topp, och Sylvester Stallones Rocky är också given på en lista över tidernas främsta boxningsfilmer, men filmhistorien är proppfylld av sevärda sluggers, skriver Kulturnyheternas Fredrik Sahlin.

Fat City (1972)

En sen John Huston-skapelse som lätt kvalar in på regilegendarens topp-10, och hyser den premiss som ligger till grund för nästan alla boxningsfilmer: en ung boxare på glid fostras och tränas av en äldre avdankad kämpe. I det här fallet spelade av Jeff Bridges och Stacy Keach.

Boxaren (1997)

Daniel Day Lewis i ett av sina många och imponerande förvandlingsnummer. Här i Jim Sheridans verklighetsbaserade drama gör han den irländske pugilisten Danny Flynn som efter 14 år i fängelset försöker bygga upp sitt liv igen. Med boxning, men utan IRA. Det går så där… (Blockbuster, iTunes)

The Fighter (2010)

Melissa Leo fick en välförtjänt Oscar för rollen som den hårdföra morsan till två boxande söner, den ene bångstyrig och kriminell, den andre en slagpåse som vill slingra sig ur familjens krampaktiga grepp. Socialrealistiskt 80-tal i Boston med många tuperade frillor och storspelande Mark Wahlberg och Christian Bale. (Blockbuster, Viaplay)

Million Dollar Baby (2004)

Det är ju ett filmfack fullständigt marinerad i pumpande testosteron, framför och bakom kameran, men i den här Oscarsbelönade filmen är det Hilary Swank som svingar vanten i sin näst bästa insats (efter lysande genombrottet i Boys don’t cry). Clint Eastwood regisserade och spelade rollen som den avdankade mentorn. (SF Anytime, Viaplay)

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (2017)

Boxningsfilmen är också en strikt amerikansk företeelse men några lysande undantag finns, som detta finska drama som har en, för subgenren, ovanligt godmodig ton. Olli Mäki fanns på riktigt och framstår här snarare som en Tjuren Ferdinand än en sådan från Bronx. Charmigt, svartvitt och väldigt… finskt. (SF Anytime)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.