Den kanadensiske psykologiprofessorn har blivit känd för sina åsikter mot politisk korrekthet och feminism, något som också gjort honom till en viktig person för den nordamerikanska alternativhögern. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bråk på förlaget efter besked om ny Jordan B Peterson-bok

Uppdaterad
Publicerad

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson är aktuell med en ny självhjälpsbok. Men valet att ge ut den ledde till ett krismöte bland de anställda på förlaget Penguin Random House. Det rapporterar Kulturnytt och hänvisar till Vice world news.

Beskedet att psykologiprofessorn Jordan B Peterson är aktuell med en ny bok var inte något som alla anställda på bokförlaget Penguin Random House kände sig bekväma med. Enligt Vice world news beskriver en anonym anställd honom som en transfob och menar att Petersons uttalanden har gjort honom till en ikon för vit makt-rörelsen.

– Det spelar ingen roll vad just den här boken handlar om. Jag är inte stolt över att arbeta för ett företag som ger ut honom, säger den anonyma medarbetaren.

Enligt sajten ska anställda ha gråtit och ett flertal ska ha klagat över beslutet när bokförlagets ledning träffade de anställda för ett möte där de diskuterade valet att ge ut boken.

Känd för sina åsikter

Jordan B Peterson blev känd för allmänheten med sin bästsäljare, 12 livsregler: ett motgift mot kaos, som gavs ut 2018. På nätet har han också gett vägledning till miljoner följare, i första hand män om hur de ska föra sig i världen. Han har hyllats som en av skarp tänkare, men också som en reaktionär provokatör för sin kritik av politisk korrekthet och feminism. Bland annat har hans motstånd mot den kanadensiska lagen Bill C-16, som gav ökat juridiskt skydd för trans och icke-binära i Kanada, men som han menar bryter mot yttrandefriheten, väckt reaktioner.

Den nya boken, Bortom ordning: 12 nya livsregler, ges ut i mars nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.