Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund, och Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet. Foto: Cliff Warg/Svenska fotografers förbund, Hasse Holmberg/TT och Tor Johnsson/Journalistförbundet

Branschorganisationer protesterar mot Bonnier News frilansavtal

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationer som företräder mediebranschen rasar mot Bonnier News nya avtalsförslag för frilansar som de anser är oskäligt.

– Snart kommer det inte finnas några frilansar som kan leva på sitt jobb, och vem ska då skapa innehållet? Det här är vidrigt, säger Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund, till Kulturnyheterna.

Bonnier News äger de företag som ger ut tidskrifter och tidningar som Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Dagens Industri. Sedan i februari i år äger Bonnier även Mittmedia med 28 dagstidningar, ett köp som nu har blivit ett ärende hos Konkurrensverket.

Nu rasar flera branschorganisationer mot Bonnier News nya avtal för frilansar.

”Som företrädare för mediebranschens frilansar avråder vi – Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Bildleverantörernas Förening och Journalistförbundet – våra medlemmar från att underteckna det nya avtal som Bonnier News har skickat ut till sina frilansande medarbetare”, skriver branschorganisationerna i ett öppet brev som Kulturnyheterna har tagit del av.

– Det här är vidrigt, säger Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund.

Överlåter ekonomisk upphovsrätt – för all framtid

Bonniers avtalsförslag innebär att en frilans överlåter den ekonomiska upphovsrätten för sitt arbete till Bonnier News för all framtid. Bonnier News har då rätt att förvalta arbetet på det sätt de vill och publicera det i samtliga av sina tidningar.

Bonnier News vill också kunna använda materialet i sin marknadsföring och sälja det vidare till externa aktörer, medan frilansen förlorar rätten till att själv använda sitt material. Till exempel att lägga ut det på sin hemsida eller sälja det till andra kunder, beskriver Paulina Holmberg.

”Kommer urholka kvaliteten”

(En uppgift som Bonnier News under fredagen dementerade: ”Det har också uppfattats som att Bonnier News inte ska låta frilansaren kunna marknadsföra sig själv eller lägga upp referensmaterial på sin egen hemsida”, skriver Bonnier News i ett pressmeddelande.)

– De vill förvärva alla rättigheter till en bild eller text, i alla medier och för all framtid. Det här kommer urholka kvaliteten och innebär att frilansarna får svårt att försörja sig.

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, menar att det är ett problem att man inte vet vart ens material hamnar.

– Som journalist behöver du veta hur ditt material används, inte minst när du ska redogöra det för dina intervjupersoner. Annars förlorar man sin trovärdighet, säger Ulrika Hyllert.

”Fulavtal 2.0”

Redan 2016 skrev Bonnier Tidskrifter om sina frilansregler, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat. Enligt Paulina Holmberg är Bonnier News nya avtal än mer problematiskt.

– Det här Bonnier News fulavtal 2.0. Det är ännu värre än det som kom för tre år sedan. Eftersom de har en så pass stark ställning på mediemarknaden tycker man att de borde ta sitt ansvar, men istället använder de sin makt för att ta fram oskäliga villkor för sina frilansare.

I det öppna brevet avråder branschorganisationerna sina medlemmar från att skriva under något avtal, och uppmanar Bonnier News att dra tillbaka avtalsförslaget.

Kulturnyheterna söker Bonnier News för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.