Visa alla (2)
Visa alla (2)

Brasse Brännström död – 69 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre skådespelaren och komikern Lars-Erik ”Brasse” Brännström har avlidit. Han blev 69 år.

Lars-Erik ”Brasse” Brännström hämtades med ambulans från sin bostad i centrala Stockholm på fredagskvällen. Producenten till barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, Bengt Linnén, är en av alla de som djupt sörjer Brasses bortgång.

– Han var otroligt idérik och hade en massa infall i studion. Han var lysande som komisk skådespelare, säger Bengt Linné till SVT.

”Fel, fel, fel”

Brasse Brännström blev känd och älskad av många för sin medverkan i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Det var inte mycket som blev rätt när han, tillsammans med sina motspelare Magnus Härenstam och Eva Remaeus, skulle plocka fram fyra djur ur sin lattjolajbanlåda – varav ett skulle bort.

Paradrepliken ”Fel, fel, fel” blev en signatur för den uppfinningsrike karaktären som gång på gång lärde sina vänner om hur saker och ting egentligen skulle vara, sett ur Brasses ”fiffighetssynpunkt”.

Både lätt och tungt

Förutom det hyllade barnprogrammet gjorde Brasse Brännström, återigen tillsammans med Magnus Härenstam, huvudrollerna i flera av vännen och regissören Lasse Hallströms filmer på 1970-talet.

I filmerna ”En kille och en tjej” från 1975 och uppföljaren ”Två killar och en tjej”  från 1983 spelade Brasse Brännström rollen som den fumlige killen som har svårt med relationerna.

Han låg dessutom, tillsammans med sin radarpartner Härenstam, bakom flera krogshower under 70-talet – bland andra ”Varning för barn” och ”Det är serverat”.

Skrev manus till Hallströmfilm

Brännström hade även mer dramatiska roller på sin lista. Bland annat belönades han 2002 med en Guldbagge för sin medverkan i ”Sprängaren” som den slitne kvällstidningsjournalisten Nils Langeby.

En kanske något mer okänd del i Brasse Brännströms karriär är som en av manusförfattarna bakom Lasse Hallströms ”Mitt liv som hund” från 1985. Filmen blev Hallströms internationella genombrott och nominerades till en Oscar 1988 för bästa manus.

Brännströms sista roll på film blev i Mats Arehns film ”Bäst före” som kom 2013.

”Skrivit svensk underhållningshistoria”

Tillsammans med Magnus Härenstam tilldelades Brasse Brännström Lisebergsapplåden 2013, ett pris som delas ut till någon eller några som gör Sverige lite gladare.

Duon fick priset med motiveringen att de ”tillsammans, och var för sig, skrivit svensk underhållningshistoria”.

”Skrattet och det igenkännande leendet har varit deras ständiga följeslagare men också allvaret, seriositeten och eftertänksamheten har beretts plats i deras olika sceniska uttryck.”

Brasse Brännström blev 69 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vallåkra

Mer i ämnet