Foto: TT

Breivik försöker sälja berättelsen om sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Terroristen Anders Behring Breivik har skickat brev till 20 personer och medieföretag för att sälja sina bok- film- och intervjurättigheter. Värdet beräknar han till 86 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan.

Författaren och journalisten Christoph Andersson har skildrat högerextremism i radiodokumentärer och litteratur, och är en av dem som mottagit brevet som Anders Behring Breivik skickat från fängelset. Det skriver författaren själv i Sydsvenskan. Breiviks advokat har bekräftat för Andersson att brevet är äkta.

Utnyttjar norsk lag för att sälja rättigheter

Anders Behring Breivik, som numera bytt namn till Fjotolf Hansen, har trumf på hand, skriver Christoph Andersson, eftersom den norska offentlighetsprincipen inte gäller för rättsväsendet.

Det innebär att tillgång till förundersökningsmaterial och förhör måste godkännas av terroristen själv.

I Sverige vore det ett brott mot grundlagen att låta dömda mördare bestämma över vem som får läsa deras förundersökningar, skriver Christoph Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.