Författaren Christian Lollike har skrivit pjäsen ”Manifest 2083”. Foto: Scanpix.

Breivikpjäs fick danskt teaterpris

Uppdaterad
Publicerad

Teaterföreställningen ”Manifest 2083” fick på söndagen juryns specialpris när prestigefulla teaterpriset Reumert delades ut i Köpenhamn.

Den kontroversiella pjäsen ”Manifest 2083” är baserad på massmördaren Anders Behring Breiviks manifest och fick på söndagen Danmarks största teaterpris Reumert.

Motiveringen löd: ”Nej det blev ingen hyllning till terroristen Breivik. På källarscenen stod bara en skådespelare som försökte förstå hur det var att vara Breivik. Det var modig teater, som insisterade på att förstå det obegripliga”, skriver Kulturnytt.

Kontroversiell pjäs

Pjäsen ”Manifest 2083” är baserad det manifest som Anders Behring Breivik skickade ut innan han utförde massmorden i Norge. Och när det i början på 2012 blev offentligt att texten skulle dramatiseras blev det stor debatt.

Pjäsen är skriven av författaren Christian Lollike och sattes upp på Café Teatré i Köpenhamn och har sedan dess spelats upp på flera scener, bland annat i Oslo.

– Jag vill göra det för att det kommer från en tankevärld som kan orsaka flera tragedier, förklarade teaterns konstnärlige ledare Christian Lollike i tidningen Politiken i fjol.

Lollike årets dramatiker

Café Teatre belönades utöver ”Manifest 2083” även för årets föreställning för pjäsen ”Slakten” och Christian Lollike utsågs även till årets dramatiker för de tre pjäserna ”Manifest 2083”, ”Slakten” och ”Kagefabriken”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.