Brist på sjungande pojkar och män i landet: ”Det är bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på tenorer och basar i landet – och allt svårare att rekrytera till körer med endast pojkar och män.

Till boken ”Vi älskar att sjunga” som kom ut 2020 gjordes en undersökning på Kyrkosångsförbundets uppdrag om hur det stod till med körsången i Svenska kyrkan.

I den kunde man konstatera en tydlig brist bland pojkar och män – och dessvärre har förmodligen trenden fortsatt, menar kyrkomusikern Ragnar Håkason som är en av författarna till boken.

– Var tionde sångare i ungdomskörer är en man eller en kille, så att återväxten är väldigt bekymmersam. Det måste göras någonting för att detta ska kunna förändras, säger Ragnar Håkanson.

”Finns inte många att ta av”

Även nyrekryteringen till körerna är svår och det gäller främst bland unga. Det beror på att det inte finns körvana bland de män som söker sig till körer, säger körpedagogen och dirigenten Tony Margeta, som bland annat leder Adolf Fredriks gosskör i Stockholm.

– Man märker av att det är svårt att få killar att sjunga, därför att det finns inte så många att ta av helt enkelt.

Vuxna bär ansvar

Utifrån undersökningen från 2020 arbetar Kyrkosångsförbundet med att få fler barn och unga att få upp intresset för att sjunga.

Tony Margeta menar att ansvaret ligger hos de vuxna och att arbete krävs redan från skolåldern.

– De behöver få upp både kompetens och intresse för sjungandet med barnen redan från förskoleålder. Liksom att vuxna vågar sjunga, att de vet hur man ska sjunga med små barn. Samt att man också får förutsättningar för det från styrande håll, att det finns inskrivet att det ska sjungas med barn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.