En ”free Britney”-demonstrant, Jamie Spears och Britney Spears. Foto: AFP/AP/TT

Britney Spears vädjar om att slippa sin pappa som förmyndare

Uppdaterad
Publicerad

Den rättsliga prövningen om popstjärnan Britney Spears förmyndarskap tas upp på nytt. Spears vädjar om att slippa ha sin pappa som förmyndare framöver.

Britney Spears har varit omyndigförklarad sedan 2008, efter en period av psykisk ohälsa – något som bland annat resulterade i den uppmärksammade händelse då hon plötsligt rakade av sig håret mitt framför paparazzofotografernas kameror.

Mellan 2008 och 2019 har popstjärnan haft sin pappa James Spears som sin förmyndare. Pappan har därmed haft kontroll över hennes ekonomi och karriär.

Vill kunna avsluta förmyndarskapet

I fjol lämnade James Spears från sig uppdraget på grund av hälsoproblem, och hans dotter vädjar nu till domstolen i Los Angeles att slippa få tillbaka honom, rapporterar AP.

”Britney Spears är starkt emot att James återvänder som förmyndare”, står det i de dokument som lämnats in av hennes advokater.

Popstjärnan önskar istället att Jodi Montgomery, som länge varit hennes manager och som tog över som förmyndare efter fadern, ska ta över förvaltningen permanent.

Samtidigt tydliggör Britney Spears att hon helst blir kvitt förmyndarskapet helt och hållet, och att hon själv ska kunna avgöra när detta ska ske.

Stöttas av sina fans

Förhandlingarna inleds den 22 augusti och kommer att vara stängda för allmänhet och media. De skulle egentligen ha genomförts i juli i digital form, men fick avbrytas i förtid.

Orsaken var att oinbjudna deltagare vägrat lämna mötet, trots uppmaningar från domaren.

Att Britney Spears inte haft juridisk kontroll över sin privatekonomi eller sin förmögenhet på över ett decennium har väckt reaktioner bland vissa av hennes fans.

Under den senaste tiden har den så kallade ”Free Britney”-rörelsen (ungefär: befria Britney) blivit allt mer aktiv. Den kräver att den 38-åriga popstjärnan ska släppas ur det ”fängelse” som de anser att hon lever i.

Inga nya konserter i sikte

I dokumenten från Britney Spears advokater framgår det också att hon inte har några planer på att ge några konserter framöver. Hennes senaste spelning ägde rum i Las Vegas i oktober 2018.

Därefter tog hon en paus för att ta hand om sin far, förmyndaren, som blivit svårt sjuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.