Britney Spears/Fans på plats utanför domstolen i Los Angeles Foto: TT

Britney Spears kräver att förmyndarskapet hävs

Uppdaterad
Publicerad

Världsartisten Britney Spears har befunnit sig under sin pappas förmyndarskap i 13 år. Nu talar hon första gången offentligt om sin situation – och kräver att få tillbaka kontrollen över sitt liv och sin ekonomi.

– Det här förmyndarskapet gör mer skada än nytta, säger hon vid en domstolsförhandling i Los Angeles.

Stjärnan har befunnit sig under pappan Jamie Spears förmyndarskap sedan 2008. Fans världen över har de senaste åren engagerat sig i hennes fall under hashtaggen #Freebritney och spekulerat i om hon i själva verket önskar att återfå kontrollen över sitt liv.

När hon nu för första gången offentlig kommenterar fallet med egna ord står det klart att hon vill slippa faderns kontroll.

– Jag vill bli kvitt det här förmyndarskapet utan att genomgå en utvärdering, säger hon via telefon i en domstol i Los Angeles sent på onsdagskvällen svensk tid, rapporterar NBC.

Tvingas ha spiral och ta litium

Den 39-åriga världsstjärnan beskriver att hon uppelever sin nuvarande situation som kränkande och att hon hindras från att leva sitt liv på det sätt hon själv önskar. I ett känslofyllt tal som spelats upp i domstolen berättar hon att hon gråter dagligen och att hon tvingas ta det starka läkemedlet litium mot sin vilja.

Hon berättar även att hon vill skaffa barn med sin pojkvän men tvingas ha spiral mot sin vilja.

– Jag har över huvud taget inte gjort någonting för att förtjäna att behandlas så här. Det är inte okej att tvinga mig att göra något som jag inte vill göra, säger hon.

Hon bekräftar även fansens spekulationer om att hennes glada inlägg på sociala medier inte speglar verkligheten.

– Jag sade till världen att jag är okej och att jag är glad. Det är en lögn. Jag är inte glad. Jag kan inte sova. Jag är så arg att det är galet, och jag är deprimerad, säger hon.

Fansen visar sitt stöd

Hennes vittnesmål är en del av den rättsprocess om förmyndarskapet som pågått sedan 2019.

Omkring ett hundratal fans har samlats utanför domstolsbyggnaden i Los Angeles för att visa sitt stöd.

– Hon har behandlats som ett barn de senaste 13 åren, hon har inte haft kontroll över sitt liv eller sina ekonomi trots att hon uppenbarligen är kapabel att göra det, säger 33-åriga Jennifer Preston, som åkt från Viriginia för att delta i manifestationen, till AP.

Pappan Jamie Spears säger via sin advokat Vivian Lee Thoreen att han är ledsen över att se sin dotter lida, att han älskar henne och saknar henne väldigt mycket. Hans advokater hävdar sedan tidigare att han agerat föredömligt vad gäller att hålla ordning på dotterns ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer