Konstnären Britta Marakatt-Labba och dokumentärfilmaren Thomas Jackson Foto: TT

Konstnären Britta Marakatt-Labbas 24 meter långa broderi blev dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än 30 år som konstnär fick Britta Marakatt-Labba sitt internationella genombrott med textilkonstverket Historjá på konstevenemanget documenta i Tyskland 2017. Nu har verket och konstnären blivit dokumentärfilm, som berättar hur klimatförändringarna hotar att utplåna en kultur.

– Det blev uppenbart under tiden vi filmade att klimatfrågan är så oerhört akut i de samiska områdena, säger regissören och tidigare SVT-medarbetaren Thomas Jackson.

Klimatförändringarnas påverkan på rennäringen spelar en stor roll i filmen, och hur de i förlängningen hotar hela kulturen. Regissören Thomas Jackson, som tidigare gjort bland annat dokumentären ”Skogen”, säger att han velat gestalta naturen och dess känslighet.

– Det jag har försökt göra i filmen är att försöka lyfta fram naturen så som den samiska kulturen traditionellt har uppfattat den: att naturen är ett subjekt i sig självt som har ett värde utanför den roll som den spelar för oss människor, säger Thomas Jackson.

Samisk mytologi ska öppna ögon

Filmen Historjá – Stygn för Sápmi utgår från Britta Marakatta-Labbas 24 meter långa broderi där hennes egen släkthistoria blandas med nedslag i den samiska historien. Hon deltog själv på 70-talet i striden om uppdämningen av Altaälven i Norge. I broderiet kommer en flock kråkor flygande över fjället och tar form som poliser som släpar bort de protesterande.

– Här försöker jag med nålen attackera olika delar i berättandet. Då blir det ju motståndskonst. Men jag är ju inte den där agitatoriska konstnären. Jag vill berätta på ett annat sätt och då berättar jag utifrån den samiska mytologin där man hade olika djur som man satte in i en politisk kontext. Det tycker jag kan vara ett väldigt bra sätt att jobba på för att öppna ögonen på folk, säger Britta Marakatta-Labba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.