Stuart Semple tycker stadsmiljön kan bli mer välkomnande Foto: Stuart Semple

Konstnär startar global kampanj mot exkluderande arkitektur

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske konstnären Stuart Semple reagerade när hemstaden Bournemouth installerade metallstänger på bänkar för att hindra hemlösa att sova på dem. Nu lanserar han en global kampanj mot exkluderade arkitektur.

Konstnären Stuart Semple reagerade mot designlösningar i det offentliga rummet som hindrar aktiviteter som att sova eller åka skateboard på bänkar.

”Den typen av design rättfärdigar en syn på hemlösa som fiender. De behöver tvärtom stöd, ofta med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa.” säger han till The art newspaper.

”Databas över inhuman design”

Han lanserar sin kampanj senare under veckan – en hemsida dit människor världen över bjuds in att skicka egna bilder på exkluderande arkitektur. ”Webbsidan blir som en databas eller ett arkiv över den här omoraliska designen” säger han till tidningen.

Stadsledningen i Bournemouth säger att de installerat stålstänger på några av stadens bänkar efter klagomål från butikspersonal och medborgare. ”Vi behöver upprätthålla en balans mellan vårt ansvar för att faciliteter ska vara tillgängliga för den breda massan och ansvaret för våra mest utsatta medborgare” säger stadsledningen och påminner om att staden har 150 sängplatser i vandrarhem för hemlösa.

Skapar lycklig stad

Konstnären bakom webbsidan håller samtidigt på med ett annat konstprojekt sedan två år tillbaka. Han arbetar med inkluderande arkitektur i staden Denver, för att skapa en mer välkomnande och social offentlig miljö.

Konstprojektet ”Happy city” avtäcks i maj och ska bland annat inkludera ett biktbås där främlingar i hemlighet kan bekänna sig för varandra. Verket, som Semple gjort med hjälp av museet Black Cube, heter Emotional Baggage Drop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.