Foto: TT

Brittiska kulturministern: BBC måste göra mer för att minska löneskillnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministern i Storbritannien, Matthew Hancock, vill att brittiska BBC gör mer för att åtgärda public service-bolagets löneskillnader mellan män och kvinnor.

”Lysande kvinnor som arbetar på alla nivåer inom BBC förtjänar bättre”, sa Matthew Hancock under sin första dag som kulturminister. Det efter att ha fått frågan av en parlamentsledamot, rapporterar BBC.

I veckan meddelade BBC-profilen Carrie Grace att hon säger upp sig från det brittiska public service-bolaget på grund av det hon benämner som ”olaglig lönediskriminering”.

Den brittiska kulturministern ska även ha sagt att han nu förväntar sig att BBC till högre grad agerar och gör mycket mer för att åtgärda löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Manliga anställda tjänar 9,3 procent mer

Som Kulturnyheterna rapporterade i somras visade BBC:s årsrapport att 62 procent av företagets bäst betalda var män, medan 34 procent var kvinnor. Siffrorna gäller de programledare och skådespelare som tjänar mer än 1,5 miljoner kronor om året.

I höstas framkom även i en rapport att manliga anställda inom BBC i snitt tjänar 9,3 procent mer än kvinnorna i bolaget.

BBC:s direktör meddelade i september förra året att de skulle genomföra en undersökning kring löneskillnaderna bland personalen, och ytterligare en undersökning som tittar på andra faktorer för skillnader i lönesättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.