Julie Christie, Mike Leigh och Vivienne Westwood är bland de som skrivit under det offentliga brevet. Foto: TT

Brittiska kulturprofiler uppmanar BBC till bojkott av Eurovision

Publicerad

Brittiska kulturprofiler uppmanar till bojkott av Eurovision som i år hålls i Israel. I ett offentligt brev skriver de att Israel bryter mot de mänskliga rättigheterna. Bland de som undertecknat finns designern Vivienne Westwood, skådespelaren Julie Christie och regissören Mike Leigh.

Årets upplaga av Eurovision kommer hållas i Tel Aviv i Israel efter att Netta Barzilai vann fjolårets tävling. I ett offentligt brev uppmanar nu sammanlagt 51 musiker, författare och regissörer det brittiska public service-bolaget, BBC, till bojkott av tävlingen, skriver The Guardian.

”Eurovision må vara lättsam underhållning, men det är inte undantaget från hänsynstagande till mänskliga rättigheter. Vi kan inte ignorera Israels systematiska brott mot palestinska mänskliga rättigheter”. Det står skrivet i brevet som bland annat undertecknats av designern Vivienne Westwood, skådespelaren Julie Christie, musikern Peter Gabriel samt regissörerna Mike Leigh och Ken Loach.

Vidare skriver de undertecknade att BBC enligt sina avtal ska verka för yttrandefrihet – och att public service-bolaget därför med grund i sina principer borde ”pressa Eurovision att omlokalisera” till ett annat land.

Så sent som i september förra året gick en rad stora europeiska stjärnor och kulturprofiler ut protest mot att tävlingen ska hållas i Israel. Flertalet av de som undertecknat det nya brevet fanns med även då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.