Mobiltelefoner, tv-apparater och spelkonsoler påverkas av den nya skatten Foto: TT

Budgeten: Höjd skatt på teknikprylar

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april nästa år blir datorer, spelkonsoler och tv-apparater upp till 320 kronor dyrare. Det står klart efter att regeringen presenterat en ny kemikalieskatt på hemelektronik i den nya budgetpropositionen.

Kemikalieskatten är en del av regeringens strategi för att finansiera sina nya budgetsatsningar, och innebär att man inför en punktskatt på hemelektronik från och med den 1 april nästa år.

Skatten kommer att påverka de flesta former av hemelektronik, och innebär att bland annat datorer, spelkonsoler, tv-apparater och mobiltelefoner blir dyrare. Som namnet antyder är kemikalieskatten riktad mot miljöfarliga ämnen och flamskyddsmedel, som är vanliga i hemelektronik. Något som regeringen nu vill minska förekomsten av i svenska hem.

Beräknas på vikt

Den nya skatten är beräknad på vikt, och ligger på 120 kronor per kilogram upp till ett tak på 320 kronor. Det innebär att tyngre produkter som spelkonsoler och tv-apparater kan öka i pris med 320 kronor, medan prisökningen på lättare prylar som läsplattor och mobiltelefoner blir lägre.

Enligt budgetförslaget är tanken att det är tillverkaren som ska betala det nya skattepåslaget, som ska ge ett årligt tillskott på 2,4 miljarder kronor till statskassan, samtidigt som försäljningen av hemelektronik med miljöfarliga ämnen beräknas minska med 4,5 procent.

Branschen kritisk

Men den beräkningen delas inte av branschrepresentanter, som är kritiska till förslaget. En huvudsak i den kritiken är att kemikalieskatten inte påverkar produkter som köps utomlands:

– Det är bra att regeringen vill skydda miljön och hälsan, men tyvärr kommer inte det här förslaget uppnå något av det, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

– Det kommer bara att få som konsekvens att spelarna kommer köpa sin konsoler från utlandet. Det i sin tur drabbar återförsäljarna och därmed arbetstillfällen, så de här 2,4 miljarderna regeringen hoppas på kommer inte att bli resultatet av det här förslaget.

Per Strömbäck menar att branschen hellre hade sett ett övergripande EU-samarbete, där reglerna för flamskyddsmedel kunnat bli samma inom hela EU.

Positiva hälsoeffekter

Regeringens förhoppning är att skatten kommer leda till en omfördelning mot produkter som inte är lika miljöfarliga. Företag som säljer produkter som inte innehåller de miljöfarliga medlen kan göra avdrag på upp till 75 procent på den nya skatten.

Enligt en utredning som föregått förslaget räknar regeringen med att skatten ska leda till positiva hälsoeffekter såsom minskad risk för genskador, nervskador samt fertilitets- och hormonstörande effekter.

Skatten kommer även gälla vitvaror, men då bara med 8 kronor per kilogram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer