Styrelseordförande och delägare Tino Sanandaji. Foto: Skärmdump/Tore Sætre/CC

Bulletin-grundaren: ”Vi kommer att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Bulletin AB försätts i konkurs. Det meddelade Stockholms tingsrätt på fredagsförmiddagen.

Beslutet om konkurs kommer efter en ansökan från en enskild borgenär. Det var i slutet av januari 2022 som entreprenören Pia Ribbhammar, som varit långivare till tidningen, lämnade in en konkursansökan på en miljon kronor som hon menar att tidningen inte återbetalat.

När Kulturnyheterna når Tino Sanandaji hävdar han att han betalade in pengarna till borgenären några minuter efter att domslutet kom.

– Vi rättar oss efter beslutet. Det här baseras på ett lån som vi nu har betalat. Det här konkursbeslutet har inte vunnit laga kraft än. Nu när vi har betalat lånet har jag grund att överklaga och säga att den skulden är borta, säger han.

Fodringsägaren hävdar dock att de inte sett skymten av några pengar på kontot, två timmar efter tingsrättens beslut.

Bulletin har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet till Svea hovrätt.

Om tingsrättens dom ligger fast och Bulletin går i konkurs. Vad innebär det för tidningens framtid?

– Då finns en sannolikhet att tidningen läggs ner eller blir kraftigt nedskuren. Om vi inte lyckas få överklagan godkänd är det väldigt illa, säger Tino Sanandaji.

Turbulens från start

Nättidningen Bulletin startades i slutet av december 2020 av ekonomen och debattören Tino Sanandaji, entreprenören Pontus Tholin och publicisterna Thomas Gür och  Paulina Neuding. Neuding blev också tidningens första chefredaktör och på kort tid lockade Bulletin till sig en rad profilerade opinionsbildare från högerkanten, bland annat Alice Teodorescu Måwe, Per Gudmunson och Ivar Arpi.

Efter bara två månader avgick dock Neuding som chefredaktör. Det följdes av fler avhopp och konflikter på tidningen, som också brottats med svåra ekonomiska problem.

Medgrundaren Pontus Tholin har hävdat att Bulletin AB inte betalat ut hans lön, och flera personer som Kulturnyheterna varit i kontakt med uppger att de inte fått löner eller arvoden utbetalade av Bulletin. Tino Sanandaji menar att det inte stämmer.

I klippet får du en sammanfattning av de tidiga turerna kring Bulletin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.