Bulletins ägare om kritiken från medarbetarna: Lögner

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten på nystartade nyhetssajten Bulletin fortsätter. Chefredaktören Ivar Arpi har tillsammans med redaktionen krävt en ny styrelse, och nu svarar sajtens grundare Tino Sanandaji med ett argt inlägg på Facebook. Kritiken mot styrelsen är ren lögn, menar Sanandaji, och säger att förtroendet för chefredaktör Arpi är förbrukat.

Redaktionsmedlemmar på nyhetssajten Bulletin beskriver en kaotisk arbetsmiljö och bristande ledarskap. I en artikel i facktidningen Journalisten säger de att styrelsen lägger sig i det publicistiska arbetet, kritiserar enskilda medarbete på sociala medier, och stänger av ljudet på medarbetare som framför kritik under digitala möten. Anklagelserna kommer kort inpå en annan skandal, där Dagens nyheter avslöjade omfattande plagiat på nyhetssajten.

Kulturnyheterna har sökt en av tidningens grundare Tino Sanandaji för en intervju, men han har inte återkommit. Nu kommenterar han dock anklagelserna mot honom och styrelsen i ett inlägg på sin Facebooksida.

Lögner och maktkamp

Enligt Tino Sanandaji är anklagelserna mot ledningen en del av en maktkamp, där en del av journalisterna försöker skydda varandra och ta makten genom lögner.

”De som orsakade skandalen är populära, och lyckades få många att ta parti för de och hålla de i ryggen. Det bildades i stället fientlighet mot mig, de seriösa journalisterna inom redaktionen samt VD och styrelseordförande, som utsattes för oseriösa anklagelser” skriver Sanandaji.

”Givetvis har jag en jobbig ton”

Tino Sanandaji har fått kritik från anställda för att ha hängt ut enskilda journalister på sociala medier, och ha ett dåligt bemötande mot redaktionsmedlemmar under interna möten. Om sitt eget agerande skriver han bland annat att:

”Givetvis har jag en jobbig ton, är aggressiv och kan låta obehaglig att hamna i gräl med, men det relevanta är substans, inte ton. Dessutom har jag rätt att bli arg på att någon ljuger om mig för att förstöra min trovärdighet inför personalen, och inte låter mig svara på anklagelser genom att avbryta.”

Redaktionen har krävt att Bulletins vd avgår och att styrelsen ombildas. Men det kommer inte ske enligt Tino Sanandaji, som kallar kraven ”orimliga”. Istället skriver Bulletingrundaren att han tappat förtroendet för chefredaktören Ivar Arpi.

Ivar Arpi säger till kulturnyheterna att han inte kommer att lämna Bulletin.

– Jag slutar inte på grund av en ägares Facebook-uppdateringar utan arbetar vidare i väntan på formellt beslut, säger chefredaktören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.