Aktivisten och konstnären Ai Weiwei. Foto: TT

Misstag att inte sälja byggklossar till Ai Weiwei

Publicerad

Det var ett ”internt misstag” att inte sälja lego-bitar till den kinesiske konstnären Ai Weiwei menar det danska företaget.

Under förra året lade aktivisten och konstnären Ai Weiwei en stor beställning av byggklossar hos det danska företaget Lego. Weiwei ville göra legoskulpturer av politiska fångar från hela världen. Dock fick han inte sin order och motiveringen från företaget var att lego inte används i politiska syften.

Nu säger Kjeld Kirk Kristiansen, vice ordförande och barnbarn till grundaren av företaget, att det var ett ”internt misstag”, rapporterar The Wall Street Journal. Han säger att en anställd på låg nivå i företaget misstolkade företagets policy om politisk neutralitet.

Efter avslaget på ordern postade Ai Weiwei en bild på sociala medier föreställandes en toalettstol fylld med legobitar. Han skrev också att företagets sätt att agera var ”diskriminering och ett sätt att censurera”. Något som fick anhängare runt om i världen att donera byggklossar till konstnären.

Ändrat sina regler

Kjeld Kirk Kristiansens son Thomas Kirk Kristiansen förtydligar i intervjun med The Wall Street Journal att det är viktigt för företaget att upprätthålla den politiska neutraliteten men erkände att avslaget på konstnärens förfrågan kan tolkas som ett politiskt ställningstagande.  

I januari slutade företaget att fråga beställare vad legobitarna ska användas till. Kunder som ville bygga saker av legobitar för offentligheten ska nu bara göra det tydligt att företaget inte har godkänt projektet. 

Ai Weiwei säger till tidningen att han uppskattar företagets helomvändning men att de upptäckte det för sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play