Carl Bildt gör rollen som generalsekreterare i FS, Förenade småkryp, i ”Bamse och världens minsta äventyr”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/NORDISK FILM

Carl Bildt gör roll i nya Bamse-filmen

Uppdaterad
Publicerad

Låter inte en röst bekant i den nya Bamse-filmen?

Jo, det är Carl Bildt.

– Självfallet ställde jag gärna upp, säger den tidigare statsministern till TT.

En av julens stora filmer på bio blir ”Bamse och världens minsta äventyr”, den senaste berättelsen om världens starkaste björn får premiär den 22 december.

I filmen dricker Bamses dotter Nalle-Maja XYZ-saft som Skalman lagat till och blir plötsligt pytteliten. Så liten att hon hamnar hos småkrypen i naturen när hon försöker ta sig hem.

Generalsekreterare i FS

Där dyker Carl Bildt upp, som generalsekreterare i FS, Förenade småkryp.

– Jag tyckte det lät kul när jag fick frågan och ställde självfallet gärna upp, säger Bildt.

Det är visserligen en liten roll. Men det var inte så lätt att få till, berättar han.

– Det är ett noggrant arbete. För mig tog dessa fraser några timmar att få alldeles rätt.

TT: Du har träffat många statsmän, vem baserade du rolltolkningen på som småkrypens FN-chef?

– Jag tror uppriktigt inte jag baserade min rolltolkning på någonting alls.

Slips med Bamse

Jag tror uppriktigt inte jag baserade min rolltolkning på någonting alls. Det är inte första gången Carl Bildt förknippas med Bamse. Under sin tid som statsminister i början av 1990-talet gav han bort Bamseslipsar till världsledare, bland annat till dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton i Vita huset 1993.

– Det var min dotter Gunnel som tyckte att jag skulle ta med en Bamseslips till president Clinton vid ett av mina besök i Vita huset. Det var mycket uppskattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.