Carola Hansson väcker minnet om kibbutzen i Dalarna

Publicerad

I Carola Hanssons nya bok Minnestrådar flyttar en grupp judiska ungdomar till Falun för att driva en kibbutz under andra världskriget. Det är en både ovanlig och sann berättelse, men som de allra flesta i Sverige verkar ha glömt bort.

Människor i exil är ett genomgående tema i Carola Hanssons böcker. Hennes tolfte roman, Minnestrådar, är inget undantag. Boken, som är baserad på en sann historia, skildrar hur 60 judiska ungdomar reser från Tyskland till Sverige i början av andra världskriget. De flyttar in på en herrgård i Falun som de omvandlar till en traditionell kibbutz.

– Där lever de helt isolerade i en främmande kultur. De får inte ha några egna ägodelar och alla sysslor utförs gemensamt, säger Carola Hansson till Kulturnyheterna.

Glömd krigshistoria

Ungdomarna, alla mellan 14 och 18 år, sliter för att bli självhushållande. De tar jobb på närliggande gårdar, i syateljéer och som springpojkar inne i Falun. Målet är att en dag flytta vidare och leva på kibbutz i Palestina, men kriget gör att avresan ständigt skjuts upp.

I åtta år, mellan 1939 och 1947, lever de på gården, innan kollektivet på kibbutzen löses upp. Efter det har historien om de judiska ungdomarna till stor del fallit i glömska. Det var först för elva år sedan, i och med dokumentärfilmen Kibbutzen i Falun (2009) som minnet väcktes till liv igen.

– Jag träffade en man som sett filmen i Falun. Han berättade att filmsalongen var fylld av falubor, och att nästan ingen kände till att det hade funnits en kibbutz i deras hemstad.

Dubbel uppmärksamhet

Carola Hansson blev gripen av de judiska ungdomarnas öde, men påmindes även om den obekväma tystnad som präglat hennes barndom.

– På 50-talet fanns fortfarande det antisemitiska bakgrundsbruset, som man kallar det. Man talade inte om kriget och inte om det judiska, det var tabu. Jag tycker det där har levt kvar länge, säger Carola Hansson.

Den här hösten uppmärksammas historien om kibbutzen även av journalisten Kaj Schueler. I i sin nya bok ”En kibbutz i Falun” skriver han om sin mamma, som var en av de ungdomar som kom till Sverige för att leva på herrgården.

– Vi var båda långt komna i våra arbeten när vi fick höra talas om varandras. Då enades vi om att våra sätt att närma oss ämnet var så pass olika att böckerna borde kunna komplettera varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.