Maj Ström bor i området och hon tycker det är väldigt dåligt att det har målats över. Foto: Maj StrömVisa alla (2)
Visa alla (2)

Carolina Falkholts omstridda verk övermålat

Publicerad

Simrishamnsbornas protester hjälpte inte. Carolina Falkholts muralmålning ”Armlängds avstånd” målades över på måndagsförmiddagen, det skriver Ystads Allehanda.

Carolina Falkholts muralmålning ”Armlängds avstånd” har prytt en vägg i Österlens museums trädgård sedan 2014. Men trots starka protester och stort lokalt engagemang har målningen nu målats över.

Mia Gröndahl, tidigare ordförande i föreningen Street Art Österlen, har kämpat för att målningen ska bevaras ända sedan Österlens museum i september aviserade sina planer på att måla över konstverket.

”Ett gemensamt beslut”

– Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här långt med tanke på den stora opinionen för att behålla verket, säger hon till Dagens Nyheter.

Lena Alebo, chef för Österlens museum, säger till tidningen att beslutet om att byta ut målningen togs redan för fem år sedan.

– Fastighetsägaren HKM har inte velat ha kvar målningen permanent så det har varit ett gemensamt beslut.

”Fasansfullt”

Carolina Falkholt själv kallar övermålningen för ”fasansfullt”, men erbjuder sig samtidigt att göra en ny målning på väggen.

– Jag kommer dit om de vill ha mig tillbaka, säger hon till Dagens Nyheter.

Blev inte informerade

Maj Ström som bor i närheten av muralmålning tycker detta är ”för jävligt” och att det är dåligt att ingen har blivit informerad.

– Det blev övermålat utan förvarning. Jag tycker det är obehagligt och tråkigt att den fantastiska målningen inte får vara kvar, säger Maj Ström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer