Casanovas gjorde årets dansbandslåt

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen inleddes dansbandsveckan i Malung och det gånga årets dansbandsinsatser prisades på den årliga Guldklavengalan. Årets låt blev den pandemiinspirerande ”Mota Olle i grind (Amanda Lind)” med Casanovas.

Guldklavengalan inleder dansbandsveckan i Malung där 82 dansband finns på plats för att underhålla de upp mot 50 000 besökarna.

Eftersom covid-19 satte stopp för dansbandsveckan både 2020 och 2021 gällde årets galanomineringar hela pandemitiden. Ett antal nya kategorier hade tillkommit, som årets innovation, ett pris som gick till Callinaz ”för att de hittat nya kreativa sätt att nå sin publik under pandemin”.

Dansbandsveckan

Vinnaren av det tyngsta priset, årets låt, bestämdes av folkets röster tillsammans med en jury och gick till ”Mota Olle i grind (Amanda Lind)” med Casanovas.

-Vi hade inte stått här i dag om inte folk hade röstat, men vi har känt ett stort stöd hela veckan. Tack snälla, det är ert pris, säger sångaren Henrik Sethsson.

Hederspris till Flamingokvintetten

Två år av restriktioner gjorde att priset för årets band ersattes med årets livestream, som gick till Donnez. Årets hederspris gick till Flamingokvintetten, som även mottog den mest ihållande applåden. På scen tackade Gunnar Karlsson och Bjarne Lundqvist, som båda var med och bildade orkestern för över 60 år sedan, för stödet.

-1957 stod vi och sågade ved och pratade om att starta en orkester. Jag är väldigt stolt över att få stå här nu efter 65 år, säger Gunnar Karlsson.

Fakta: Här är årets vinnare

Årets låt: ”Mota Olle i grind (Amanda Lind)”, Casanovas (Henrik Sethsson)

Årets livestream: Donnez

Årets innovation: Callinaz – För att de hittat nya kreativa sätt att nå sin publik under pandemin. ”Hemma hos”, digital adventskalender och matlagningsprogram med mera.

Juryns specialpris: Dansbandssidan.com – För att oförtrutet ha spridit gemenskap i över tio års tid, hjälpt dansbanden att nå ut med sin musik och gjort att isoleringen för publiken inte blev lika kännbar.

Årets hederspris: Flamingokvintetten – För att ha varit med och lagt grunden till svensk dansmusik. Som stilbildare, förebilder, för alla sina hitlåtar och ett oavbrutet turnerande i mer än 60 års tid.

Årets Surprize: Kjelles – För att de under pandemin överraskat alla och gått mot strömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbandsveckan

Mer i ämnet