Se intervjun med Cecilia Uddén om Mellanösterns reaktioner på Rushdie-dådet. Foto: TT

Cecilia Uddén: ”Förvånansvärt få reaktioner i Mellanöstern”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot författaren Salman Rushdie har skakat om stora delar av världen. Men i Mellanöstern har nyheten väckt förvånansvärt lite uppståndelse, säger Sveriges radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

– Det har varit förvånansvärt få reaktioner tycker jag, med tanke på att den här sortens knivdåd har drabbat arabiska författare, till exempel Nobelpristagaren Nagib Mahfouz, säger Cecilia Uddén.

Det svaga stödet för Rushdie i den muslimska och arabiska litterära världen kan bero på en rädsla att själv råka illa ut, säger Cecilia Uddén.

– Men det finns också en viss trötthet på Västvärldens upptagenhet av yttrandefrihet i väst. Dessutom finns det konspirationer om att Rushdie skulle ha anlitats av väst för att smutsa ner islam.

Dödshot sedan 80-talet

Salman Rushdie har levt under ständig övervakning sedan hans bok ”Satansverserna” gavs ut 1988. Boken uppfattades som kontroversiell av delar av den muslimska världen och ledde till starka protester. Den iranska andliga ledaren Ayatollah Ruhollah Khomeini uttalade därmed en så kallad fatwa och prispengar för den som dödade Rushdie.

Se intervjun med Cecilia Uddén i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.