Går det att veta vad du röstar på baserat på vilka tv-serier du gillar? Självklart! Några av fördomarna bekräftas i en ny undersökning av analysföretaget Novus. Foto: TT

Centerpartister älskar Bonde söker fru – ny undersökning visar väljarnas favoritserier

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterväljare föredrar public service-tv som Vår tid är nu och Veckans Brott, medan högerväljare gillar amerikanska serier som House of Cards. Det visar en ny undersökning av sambandet mellan partisympati och tv-vanor.

I Centerpartisternas tittarvanor anar man klyftan mellan det gamla landsbygdspartiet och Stureplanscentern: centerväljarna gillar i större utsträckning än andra TV4:s realityserie Bonde söker fru. Samtidigt är det också centerväljare som föredrar TV3:s hedonistiska fest- och sexunderhållningssåpa Paradise Hotel.

Moderater vill se powerslipsar

Moderatväljarna avslöjar kanske sitt missnöje med Nya Moderaternas neddressade klädkod när de väljer tv-serier. M-väljare föredrar den politiska thrillern House of Cards, som skildrar välskräddade psykopater bakom mörka träskrivbord i Washingtons politiska elit.

Det är också moderatväljare som föredrar den amerikanska advokatserien Suits – som namnet antyder också en serie med välsittande kostymer och breda powerslipsar.

Socialdemokrater nostalgiska

Socialdemokraters favorit är SVT:s Veckans Brott, där den kända kriminologiprofessorn och mångåriga socialdemokraten Leif GW Persson kommenterar olösta brott.

S-väljare ser också i större utsträckning än andra på höstens stora svenska dramasatsning Vår tid är nu – som skildrar folkhemsbyggets och fackföreningarnas tid, en tid då partiet ännu hade halva befolkningens röster.

SD ser minst på SKAM

Sverigedemokrater utmärker sig på två sätt i undersökningen: dels tittar de mer på TV3:s Lyxfällan än andra väljare. De är också de väljare som tittar minst på den norska ungdomsserien SKAM (bara fyra procent av SD-väljarna har sett serien).

Undersökningen är gjord av analysföretaget Novus och redovisades i det senaste avsnittet av Sveriges Radios podcast Det politiska spelet. Övriga partier hade för låg svarsfrekvens för att komma med i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.