Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chang Frick om beslutet att betala Rasmus Paludans ansökan om demonstrationstillstånd. Foto: TT

Chang Frick betalade Rasmus Paludans ansökan för koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme politikern och juristen Rasmus Paludan planerar en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen.

Avgiften för ansökan om demonstrationstillstånd hos polisen betalades av journalisten Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks, något tidningen Syre var först med att berätta.

Chang Frick bekräftar för SVT att han betalat in de 320 kronorna som en ansökan om demonstrationstillstånd kostar.

– Det stämmer. Om Paludan ska betala från Danmark är det risk att pengarna kommer fram först på fredagen. Då ligger det i farans riktning att han inte skulle hinna få sitt tillstånd, säger Chang Frick.

Frick säger att han själv inte pratat med Paludan, utan att han kommit överens med en medarbetare på den högernationalistiska sajten Exakt24 om att göra ett utlägg. Pengar han senare fick tillbaka.

– Just i det här fallet stödjer jag den här typen av aktivism när det kommer Turkiet och Erdogan. 300 spänn är en struntsumma, det ska inte stå och falla med det.

Kommer du som journalist kunna bevaka den planerade koranbränningen på ett trovärdigt sätt?

– Trovärdigheten sitter inte i mina åsikter. Trovärdigheten sitter i om jag redovisar saker korrekt, inte fulciterar folk eller lurar läsare. Hade jag i smyg bidragit med en slant till någon demonstration utan att redovisa det hade vi möjligen haft ett problem. Men jag funkar inte så. Jag är helt öppen med det.

Chang Frick menar att inbetalningen gjorts i yttrandefrihetens namn och går att jämföra med tidningen Flammans satirbildstävling.

– Här handlar det om yttrandefrihet. Ska vi inskränka vår demonstrations- och yttrandefrihet på grund av en främmande makt? Har vi inte den fria åsiktsbildningen så kan du lägga ner fria medier.

Har program i SD-kanalen Riks

Chang Frick syns regelbundet som profil i webbkanalen Riks. Kanalen finansieras av Sverigedemokraterna och har en rad olika program på Youtube: paneldebatter, intervjuer och nyhetsförmedling.

Riks ansvarige utgivare Dick Erixon säger till Kulturnyheterna att Chang Frick är avlönad som ”programledare på konsultbasis”. Han inte har några synpunkter på att Frick betalat för Rasmus Paludans demonstrationsansökan.

– Vad han gör vid sidan av tar vi inte ansvar för. Vi tar ansvar för det vi publicerar, säger Dick Erixon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riks ansvarige utgivare Dick Erixon om huruvida han ser några problem med Chang Fricks betalning av Rasmus Paludans demonstrationstillstånd. Foto: SVT

Chang Frick ser inte heller några problem med engagemanget för Paludan i kombination med rollen på Riks.

– Min roll i Riks är att kommentera nyhetshändelser och skeenden och ge mitt perspektiv på dem. Lite som Marcus Oscarsson i TV4. Jag är rädd att SD och andra borgerliga partier får press att hålla sig i ledet och kväsa all diskussion kring Nato-frågan. Då tycker jag det är viktigt att man får igång den debatten.

Artikeln har uppdaterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.