Luz under presskonferensen i mitten av januari. Foto: TT

Charlie Hebdo-tecknare slutar avbilda Muhammed

Publicerad

Satirtecknaren Luz, som bland annat gjorde förstasidan till numret som gavs ut efter terrorattacken, berättar i en intervju med ett franskt magasin att han inte längre känner någon lust att teckna profeten.

Renald ”Luz” Luzier är en av de mest välkända tecknarna från den franska satirtidningen Charlie Hebdo. I januari i år mördades 12 av hans kollegor i en terrorattack mot redaktionen med anledning av de Muhammedkarikatyrer som tidningen publicerat.

I en intervju med det franska magasinet ”Les in Rocks” berättar Luz att han nu slutat avbilda Muhammed.

”Jag har tröttnat, precis som jag tröttnade på att teckna Sarkozy. Jag kommer inte tillbringa hela livet med att att avbilda dem”, säger han i intervjun.

Känslosam presskonferens

Vid den presskonferens som hölls i samband med att det extremt uppmärksammade numret ”Allt är förlåtet” publicerades, berättade Luz att hans känsla var att han var tvungen att fortsätta teckna. Resultatet blev då en förstasida med en gråtande Muhammed som håller upp en skylt med texten ”Je suis Charlie” (Jag är Charlie).

– Vi är fortfarande Charlie. Jag är Charlie. Jag är snut. Jag är jude. Men jag är också muslim. Terroristerna som anföll oss vill ha hat. De vill ha hat mellan de som tror, sa Luz under presskonferensen.

Bad om ursäkt

Luz bad också om ursäkt för att han valt att teckna profeten ytterligare en gång:

– Det är bara en figur som gråter. Det är Muhammed. Jag är ledsen att vi har ritat honom än en gång, men den Mohammed vi har ritat är en figur som gråter, före allt annat, förklarade Luz.

Luz är nu aktuell med en ny seriebok vid namn ”Catharsis”. I intervjun med det franska magasinet berättar han att boken varit ett sätt för honom att uttrycka sig efter mördandet av hans kollegor och vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer