Av tidningar som Guitar World och Total Guitar har Alexi Laiho flera gånger röstats fram som en av världens bästa gitarrister i metalgenren. Foto: Markku Ulander/TT

Children of Bodoms frontman Alexi Laiho död – blev 41 år

Uppdaterad
Publicerad

Alexi Laiho, gitarrist och sångare i det finska bandet Children of Bodom, har avlidit. ”Wildchild”, som han också kallades, var en av Finlands mest kända hårdrocksmusiker och hans plötsliga dödsfall har chockat fansen.

Alexi Laiho blev bara 41 år gammal, men hade en lång karriär bakom sig. Som ledare för metalbandet Children of Bodom skulle han komma att bli en världsstjärna – av många ansedd som ett geni när det kommer till melodiska riff och gitarrsolon.

Av tidningar som Guitar World och Total Guitar har han flera gånger röstats fram som en av världens bästa gitarrister i metalgenren.

De senaste åren ska gitarrhjälten ha lidit av hälsoproblem och fyra dagar in på det nya året bekräftades dödsfallet på hans officiella Instagram-konto. Alexi Laiho dog i sitt hem i Helsingfors och någon dödsorsak är i nuläget inte känd. På sociala medier har en mängd kända hårdrocksmusiker uttryckt sina kondoleanser.

Skulle precis släppa nytt med nya bandet

Efter att Children of Bodom splittrades 2019 bildade Alexi Laiho den spirituella uppföljaren Bodom After Midnight och bandet spelade in nya låtar så sent som i december. Dessa låtar kommer nu att släppas postumt.

”Vi är förkrossade över att vår kära vän och bandmedlem gick bort så snabbt. Det finns inga ord för det vi känner”, kommenterar Daniel Freyberg, Mitja Toivonen och Waltteri Väyrynen från Bodom After Midnight i ett pressmeddelande.

Children of Bodom bildades 1997 och är bland andra kända för plattorna ”Hatebreeder”, ”Follow The Reaper” och ”Hate Crew Deathroll”. Sista albumet ”Hexed” släpptes 2019. Under åren som aktiva turnerade bandet världen över. I Sverige har de bland annat varit förband till det ikoniska thrash metal-bandet Slayer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.