I klippet pratar Christian Kracht om porträttet av mamman i nya boken Eurotrash. Foto: SVT

Stjärnförfattaren Christian Kracht tillbaka med galen road trip

Publicerad

Schweiziske Christian Kracht är en av den tyskspråkiga litteraturens mest omdebatterade stjärnor. I sin senaste roman “Eurotrash” skildrar han en mor och en son på en omtumlande road trip och en uppgörelse med det förflutna.

– Märkligt nog har den här boken beslöjat min riktiga mamma så att jag inte längre känner igen henne. Mina minnen av min riktiga mamma har blivit fiktion och jag kommer inte ihåg särskilt mycket, säger Christian Kracht.

Sedan debutromanen ”Faserland” (1995) har Christian Kracht avhandlat ämnen som tysk efterkrigsskuld och europeisk imperialism. I uppföljaren ”Eurotrash” får läsaren följa en författare med samma namn och hans alkoholiserade och döende mamma på en taxiresa, där målet är att bli av med hela hennes förmögenhet – byggd på schweizisk vapenhandel.

Kracht har beskrivit boken som ett avsked till sin mamma, och menar också att arbetet med den fått minnena av henne att luckras upp.

– Hon kommer till mig i mina drömmar, jag känner henne och hennes doft men om jag försöker tänka på henne när jag är vaken... Då är hon borta. Och kanske är det precis det litteratur kan göra: skapa något ur intet, av döden, säger Christian Kracht.

Se hela intervjun med Christian Kracht i Babel i SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.