– Det är en bok som handlar om monster men också lika mycket om människor och hur människors rädsla kan göra dem farliga. Hur snabbt rädsla kan sprida sig, säger Mats Strandberg.
Varulven som vill gosa
Monstret i natten handlar om den udda och ensamma Frank Steen, som på sin nionde födelsedag blir biten i fingret av grannhunden och efter det förvandlas till en varulv på nätterna. Rykten om den farliga varulven börjar spridas i samhället Yrred och ortsborna drabbas av panik och jägarna laddar sina bössor. Frank blir förtvivlad över bybornas rädsla. Allt är bara ett missförstånd. Det enda Frank vill är att bli klappad och kliad mellan öronen.
– Frank är ganska baserad på mig som jag var när jag var nio år. Han är lillgammal, han är ganska ensam och han gillar att läsa böcker, berättar Mats Sandberg.
Referenser till skräckklassiker
Monstret i natten är första delen av en fantasytrilogi för barn mellan 6 och 9 år. Illustrationerna är gjorda av Sofia Falkenhem, som bland annat illustrerat böckerna om Kalle Skavank. I arbetet med Monstret i natten har Sofia Falkenhem och Mats Strandberg använts sig av referenser till skräckfilmer och Stephen King-romaner för att det också ska vara kul för föräldrar att läsa böckerna.
– Till exempel heter Frank, Steen i efternamn. En referens till Frankenstein förstås och hans föräldrar heter Mari och Kjelle vilket syftar på Mary Shelley som skrev Frankenstein. En av våra stora Twin peaks- referenser är att ugglorna i boken inte är vad de verkar vara. Kristallsjön är Crystal Lake i Fredag den 13-filmerna.
Monstret kommer ut ur garderoben
Mats Strandberg har tidigare tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skrivit ”Engelsforstrilogin” som sålts till trettio länder. Den första delen, Cirkeln, har också blivit film. Monstret i natten är Mats Strandbergs första barnbok och förlaget marknadsför det som en ”monstrets egen komma ut ur garderoben-berättelse för lågstadiebarn”.
– På sätt och vis handlar det om att upptäcka en ny sida hos sig själv som man är rädd för att berätta om. För att man är rädd för hur det ska tas emot. Jag kunde hämta mycket från min egen uppväxt. Jag är ju själv gay och var i Franks ålder när jag började förstå det. Men det är ingen metafor för att växa upp som gay, men det kan läsas så och om man vill det är det toppen.
Reaktioner från unga läsare
Mats Strandberg tycker att det roligaste med att skriva för barn är möjligheten att påverka för livet.
– Om man älskar en bok i den åldern så stannar den kvar resten av livet. Det blir som en del av ens DNA. Det jag tycker är finast av den respons som börjat drälla in nu är när föräldrar berättar att barnen har ställt frågor som ”varför blir människorna så rädda för monstren” och ”om jag var ett monster, visst skulle jag kunna säga det till dig”, säger Mats Strandberg.