Cissi Wallin Foto: Pontus Lundahl/TT

Cissi Wallin om SVT efter stoppade programmet: ”Totalt förnedrande”

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsbildaren Cissi Wallin kan bli åtalad för grovt förtal.

Med anledning av åtalet väljer SVT att ställa in ett program som Wallin medverkar i. Ett beslut hon kallar för ”totalt förnedrande” och ”omdömeslöst”.

– Jag tycker att det är ryggradslöst och vill att SVT ber mig om ursäkt, säger Cissi Wallin.

I höstas anklagade medieprofilen och opinionsbildaren Cissi Wallin Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för våldtäkt. Våldtäkten ska ha inträffat 2006 och hanterades rättsligt 2011, men slutade med att förundersökningen lades ned.

Virtanen har hela tiden nekat till anklagelsen, och svarade med att anmäla Wallin för grovt förtal i mars.

Förra veckan bekräftade åklagare att åtal kan väckas inom kort. Då meddelade SVT att det program Cissi Wallin har gjort för redaktionen Edit, med planerat sändningsdatum den 26 september, ställs in.

Cissi Wallin kallar i ett Facebookinlägg från den 21 september SVT:s hantering av henne och programmet för ”totalt förnedrande, orättvist och tillsynes helt omdömeslöst”.

– Programmet spelades in i vintras. Hela tiden har jag varit öppen med att jag kan komma att bli anmäld, åtalad och dömd. Det var inget problem. Men nu har man blivit ängslig, säger Cissi Wallin.

”Fördummande av tittarna”

I programmet reser Cissi Wallin till Polen för att undersöka feminism och abortlagstiftningen i landet. Programmet har tidigare skjutits upp innan sändning. Bland annat i samband med Uppdrag gransknings program om metoo-rörelsen och fallet Fredrik Virtanen, där Wallin medverkade.

– Det kommer hela tiden nya kreativa förklaringar till varför programmet måste läggas på is. Jag är för kontroversiell eller det kunde uppfattas som att SVT tar ställning för mig mot Fredrik Virtanen eller tittarna kan inte hålla isär åtalet mot mig och programmet om Polen... Jag tycker att det är ett fördummande av tittarna, säger Cissi Wallin.

Innehållet ”får inte överskuggas”

Ansvarig utgivare för SVT kultur och samhälle, Martin Vårdstedt, säger att programmet med Cissi Wallin nu skjuts upp på grund av det potentiellt stundande åtalet, och att det tidigare har funnits andra skäl.

– Jag beklagar att hon uppfattar det så, men under produktionen har det varit flera saker som hänt som påverkat möjligheten till en bra publicering. Programmet spelades in före anmälan, men under tiden som förundersökningen pågått har vi fortsatt eftersträva publicering. När det nu av allt att döma blir åtal kom saken i ett annat läge, säger han.

– Vi vill att programmets viktiga innehåll inte ska överskuggas av andra diskussioner som har med kommande åtal att göra.

Efter att Cissi Wallin publicerade sin kritik mot SVT på sociala medier, har ett upprop för att SVT ska sända programmet startats för Cissi Wallins sak. Uppropet har i skrivande stund 3.200 namnunderskrifter.

”Det är bullshit”

Martin Vårdstedt meddelar att SVT ”har för avsikt att sända programmet när tiden är rätt”, men Cissi Wallin ifrågasätter ändå på vilka grunder hennes medverkan bedöms överskugga programmets innehåll.

– Det blir ungefär som att man inte skulle kunna beblanda sig med en åtalad person. Det är bullshit. SVT har ingen sådan linje. Jag kan hänvisa till flera fall med män som har åtalats och dömts för betydligt värre saker än mig. Folk blir anmälda för förtal hela tiden. Det är inkonsekvent och sexistiskt att det är just en kvinna som stoppas på det här sättet, säger hon.

Hanna Dowling, kommunikationschef på SVT, säger till Kulturnyheterna att SVT fattar beslut om vilka personer som kan medverka i vilka program från fall till fall.

– Det beror bland annat på vad man har för uppdrag i programmet och programmets form och innehåll och omständigheterna runt omkring, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.