Regissören bakom ”Clara sola” Nathalie Álvarez Mesén. Foto: TT/Jonas Ekströmer

”Clara Sola” är Sveriges kandidat till Nordiska rådets filmpris

Publicerad

Nordiska rådets filmpris har nominerat fem nordiska filmer som gjort ett starkt avtryck på ledande filmfestivaler under året. Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut ”Clara Sola” är Sveriges bidrag.

”Clara Sola” hade världspremiär i sektionen Quinzaine des réalisateurs på Cannes filmfestival 2021 och har sedan dess vunnit många priser på internationella filmfestivaler. Filmen blev tidigare i år nominerad till hela nio Guldbaggar och belönades med fem av de tyngsta priserna – för bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa foto och bästa ljuddesign.

– Vi är otroligt stolta och lyckliga att Clara Sola får representera Sverige i år. Denna nominering betyder mycket för vad en svensk film är och kan vara. Vi är också väldigt glada för uppmärksamheten och hoppas att en större publik kan upptäcka filmen, säger regissören Nathalie Álvarez Mesén och filmens producent Nima Yousefi i ett pressmeddelande.

”Clara Sola” tävlar mot det danska bidraget Vanskabte land av Hlynur Pálmason, finska ”Den blinda mannen som inte ville se Titanic” av Teemu Nikki, isländska ”Lamm” av Valdimar Jóhannsson samt den norska filmen ”Världens värsta människa” i regi av Joachim Trier.

Årets vinnarfilm kommer att tillkännages den 1 november under Nordiska ministerrådets session som äger rum i Helsingfors. Vinnaren får 300.000 danska kronor (cirka 420.000 SEK) som delas mellan manusförfattare, regissör och producent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.