Regissören Mohamed Diab Foto: Foto/ Kristoffer Viita

Mohamed Diab vill åt nyanserna

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Diab gör film av konflikterna och oron i dagens Egypten. Kulturnyheterna har träffat honom i Cannes för att tala om hans nya film ”Clash”.

I torsdags hade filmen ”Clash”, eller Eshtebak som är originaltiteln, premiär i sidosektionen Un Certain Regard här i Cannes.

Filmen utspelar sig under en kravallfylld dag i Cairo 2013 när anhängare till Muslimska brödraskapet drabbar samman med militären och folket som stödjer dem. Under dryga 90 minuter får publiken vara en fluga på väggen i en polistruck för fångtransport som arresterar supportrar från båda sidor och som nu tvingas försöka hålla sams på minimal yta i den stekande värmen.

Cannes 2016

Vill nyansera bilden av revolutionen

Regissören Mohamed Diab (tidigare känd för Cairo 678 där kvinnor revolterade med sexuella trakasserier) vill med sin film nyansera bilden av konflikten och revolutionen i Egypten. 

– Värderingarna som startade revolutionen är att ”du har rätt till din åsikt så länge du accepterar min”. Filmen handlar om hur revolutionen började med att ena folk och nu lett till att vi blivit så splittrade att folk verkligen hatar varandra och bara ser varandra i två färger, svart och vitt. Det är omoget och jag tror att det är resultatet av en sån splittring.

– Samma sak hände i Amerika efter 9/11, efter attackerna i Paris och alla i länder som är i krig. Filmen försöker ge karaktärerna och sedan publiken en närmare titt på Den Andre. Ja vi är fortfarande annorlunda men om du kommer närmare kanske du känner igen någonting i dig själv i dem som du inte sett förut, säger Mohamed Diab. 

”Jag har sett det hända folk jag känner”

”Clash” utspelar sig precis innan ISIS blev en stor terrororganisation. Diab ville skildra att våldsspiralen mellan demonstranter, polis och Muslimska Brödraskapet leder till en uppgivenhet som går att relatera till. 

– I slutet pratar några personer i filmen en om att åka till Syrien och hur de ska ansluta sig till ISIS. Jag har sett det här hända folk jag känner. Karaktärerna i filmen kommer från verkligheten, men jag ville inte ge ett enkelt svar på varför ISIS finns där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannes 2016

Mer i ämnet