Coldplay: ”Vår mest svenska skiva hittills”

Uppdaterad
Publicerad

Häromveckan valde Coldplay att premiärspela sin nya singel på ett lite udda sätt. Nämligen ifrån rymdstationen ISS. Kulturnyheterna har pratat med bandet om den unika premiären och hur det var att samarbeta med den svenska producenten Max Martin.

– Vi försöker alltid skriva låtar om att kunna se jorden som ett litet objekt i yttre rymden, säger Coldplays trummis Will Champion.

Astronauten Thomas Pesquet blev för några veckor sedan den första personen som fick höra Coldplays nya låt Higher Power... samtidigt som han befann sig på ISS. En unik premiärspelning som enligt bandet inte kunde passa bättre:

– Musiken utspelar sig ofta i rymden och ser ner på jorden, så när vi fick möjlighet att kontakta internationella rymdstationen kändes det som en helt surrealistisk möjlighet att släppa ny musik, säger Coldplays bassist Guy Berryman.

– Eftersom det inte är möjligt att spela för någon på jorden var det en perfekt idé att göra det från rymden, fyller trummisen Will Champion in.

Samarbetar med Max Martin

Higher Power har sedan premiären både spelats live på American Idol och på en flotte i Themsen under öppningnumret till Brit Awards. Singeln är den första inför Coldplays kommande nionde album, som kommer produceras av den svenske producenten Max Martin.

– Det här är nog vår mest svenska skiva fram tills nu. Vi har tidigare hört talas om Max och hans otroliga låtskrivande och musikprodukton. Vi känner att vi fick möjlighet att arbeta med någon som vi känner är en fenomenal talang, säger Will Champion.

Coldplays trummis berömmer också den svenske producenten för hans outsinliga energi.

– Vi är i 40-årsåldern nu och behöver fräscha idéer och ny energi och Max har det i överflöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.