Coronapandemin inte det enda som står i vägen för brittiska musiker

Uppdaterad
Publicerad

Den rådande pandemin gör det näst intill omöjligt för musiker att turnera. Men för brittiska artister kommer det inte heller vara fritt fram för turnéer när pandemin är över. Brexit gör det nämligen mycket mer komplicerat för brittiska artister att turnera inom EU.

– Det krävs redan mycket organisation och mycket jobb, säger artisten Eliza Shaddad.

När gränserna återigen öppnas hoppas många artister på att återigen ge sig ut på vägarna. Men Brexit har gjort att musiker från Storbritannien inte längre kan röra sig lika fritt som förr.

Bland annat krävs det att artister betala avgifter för sina instrument och ansöker om specifika arbetstillstånd i de länder de vill spela.

Detta är någonting som kommer slå oerhört hårt mot mindre etablerade artister, menar Colin Greenwood, basist i bandet Radiohead.

– För vår del är det här ingen fara. Vi har folk som löser sådant åt oss. Men vad kommer hända med de som kommer vara nya Radiohead, nya Rolling Stones under de närmsta 50 åren?, säger Collin Greenwood till EBU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.