Se när Da Vincis drönare lyfter från marken. Foto: Austin Prete / University of Maryland

Da Vincis flygfarkost fungerar – femhundra år senare

Uppdaterad
Publicerad

Ett team med ingenjörer vid University of Maryland har konstruerat en ny drönare som utgår ifrån Leonardo da Vincis över femhundra år gamla teckningar. Deras mål var att se om da Vincis design fungerade i verkligheten och efter en tids arbete lyckades de bygga en drönare – som fungerar.

Da Vinci hade tänkt sig att farkosten skulle drivas med hjälp av luftpumpar men det tog fem sekel innan ingenjörerna i Maryland istället tog hjälp av bland annat batterier för att förverkliga da Vincis idé.

Att bygga en farkost med en propelleraxel, såsom da Vinci föreställde sig, visade sig bli svår att konstruera. Drönaren har fyra rotationsblad som är gjorda i plast och drivs av batterier och en elektronisk motor. Men trots drönarens mycket ovanliga utseende så fungerar den lika bra som vilken drönare som helst.

– Jag var mycket förvånad över att den funkade, säger en av ingenjörerna vid University of Maryland till CNET.

Leonardo da Vinci är mest känd för målningarna Mona Lisa och Nattvarden, men utöver konst var han mycket teknikintresserad. Redan på 1480-talet började da Vinci skissa på en flygmaskin, flera århundraden innan bröderna Wright genomförde världens första flygning.

I KLIPPET: Se när da Vincis drönare lyfter från marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.