Gabi Delgado under en DAF-konsert på Arvikafestivalen 2009. Foto: Claudio Bresciani/TT

DAF-sångaren Gabi Delgado död

Uppdaterad
Publicerad

Gabi Delgado, sångare och frontman för det tyska industribandet DAF har avlidit, 61 år gammal, rapporterar flera tyska medier.

Dödsorsaken är ännu inte känd. På Facebook skriver DAF-medlemmen Robert Görl att ”I dag har jag fått beskedet att min mångårige vän och bandmedlem Gabi Delgado avled i natt”.

”Deras musik kommer finnas kvar”

DAF (Deutsch-Amerikanische Freundschaft) bildades i Düsseldorf 1978. De blev snabbt inflytelserika inom elektronisk musik och banade tillsammans med band som Front 242 väg för techno, EBM och electropunk. Bland deras mest kända låtar finns ”Der Mussolini” och ”Alle gegen Alle”.

– Jag är chockad nu men jag är stolt över att ha fått jobba med DAF i över tolv år. DAF var gudfadrar av EBM, house och techno och de influerade de kommande två generationernas artister. För mig personligen var Als wärs das letzte Mal den perfekta DAF-låten. Deras musik kommer finnas kvar, skriver DAF:s bokare och tour manager Olaf Sprick till Kulturnyheterna.

”Djupt ledsen”

DAF splittrades under tidigt 1980-tal men ursprungsmedlemmarna Delgado och Görl har fortsatt spela in musik och turnera tillsammans. Bland annat hade DAF en planerad spelning i Stockholm i helgen som sköts fram till hösten på grund av coronaviruset.

– Det var jag som bokade DAF. Jag är i chock minst sagt och djupt ledsen. Mina tankar går förstås till Gabis familj och vänner, skriver Gustav Bendt som bokade DAF till Slaktkyrkan i Stockholm, till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.